Glavobol na obisku? Naravne rešitve ...

glavobol migrena Feb 23, 2022

Glavobol je hud problem, o katerem me ljudje pogosto sprašujejo. Je izjemno neprijetno stanje, ki nas lahko onemogoči ali nam vsaj zelo oteži opravljanje vsakdanjih nalog in izzivov. V povezavi z močnimi novimi virusnimi procesi pa se z njim soočajo tudi mnogi, ki ga prej sploh niso poznali.

Nisem zelo nagnjena h glavobolom, vendar se včasih ta nepovabljen gost ustavi tudi pri meni na obisku. Kaj naredim? Imam svoj mini postopek, ki ga delim tukaj. 


Kdaj se pojavi

Vsi poznamo glavobole, ki so posledica prehladnih obolenj, zamašenih sinusov ali sistemskih virusnih procesov. Vendar to niso edine sprožilci. Sama sem ugotovila, da je pri meni glavni razlog za pojav glavobola stres.

Sprožilci

Večina ljudi lahko ob dobrem samoopazovanju najde svoje sprožilce za glavobol. Poleg stresa so to pogosto še: dehidracija, demineralizacija, umetna svetloba, izpostavljenost klimatskim napravam, nenaspanost in utrujenost, bližajoča se menstruacija, preveč sonca in mnogi drugi. Več o vzrokih za glavobol najdete v tem zapisu.

Sprožilec ≠ vzrok

Za vsemi omenjenimi sprožilci pa se skriva skupni imenovalec: izločanje toksinov, torej strupenih snovi iz glave. Naše telo ves čas nekje kopiči razne strupe, ki jih ne more sprosti odstraniti, na neki točki pa se "odloči" in jih poskuša izločiti.

 Če je izločanje strupov močno in prekomerno ali pa odstranjevanje poteka prepočasi, ker so žile in limfne poti preveč zamašene ali ovirane, nastane simptom, ki ga poznamo pod imenom glavobol.

Predstavljajte si - podobno kot v naravi - našo telesno kanalizacijo, ki ves čas nekaj odstranjuje. Če naleti na zamašene slabo pretočne kanale in jaške, ni dobro. Umazana odpadna tekočina se ne more odstraniti učinkovito in sistem se maši, okolica pa je preobremenjena in telo začne trpeti.


Naloga limfe

Naša glavna naloga po tem, ko se enkrat glavobol že pojavi, je torej čim hitrejša odstranitev odpadkov, ki jih je naše telo v tistem trenutku poslalo na pot izločitve iz telesa in povzročajo bolečino. Če vemo, da se odpadki iz telesa izločajo s pomočjo limfnega sistema, smo že korak bližje cilju. Razumevanje delovanja je namreč ključ do rešitve.


Pijača in hrana

Svoj najpomembnejši napitek za primer glavobola sem opisala že v enem od prejšnjih blogov. Recept zanj najdete tukaj. Naj tu še enkrat povem, da je to  napitek iz naravne mineralne vode, malce domačega jabolčnega kisa, citrusa (če ga imamo pri roki), nesegretega medu, za maksimalni  učinek pa dodam še veliko žlico cvetnega prahu (če ga niste, vajeni začnite z manjšo količino).

Mnogi ljudje so mi povedali, da jim ta napitek zelo hitro in močno pomaga. Zakaj? Ker podpira hitro razkisanje - alkalizacijo telesa. Alkalizacija pomeni, da telo uspešno odstranjuje kisle škodljive odpadke.

Ni pa ta napitek edina opcija za hitro alkalizacijo. Lahko se poslužite tudi sveže stisnjenega zelenjavnega soka iz korenčka, ali buče, ali kumare... 

Na mojem seznamu stvari, ki jih naredim ob glavobolu je tudi pitje gline. Glina odlično veže strupene snovi in nas mineralizira. Gline ne pijem v 21-dnevnih kurah, ampak popolnoma drugače. Več o glini in njenem delovanju na tej povezavi.

Glavobole umirjajo tudi naravne maščobe. Če mi zadiši masleno-medena krema, zmešam pol žlice surovega masla ali nerafiniranega kokosovega olja s pol žlice nesegretega medu in jem po žličkah, vendar pa se s hrano ne silim. Raje si naredim več zgoraj naštetih napitkov in vode.


Masaža

Če v 30 minutah po alkalizacijskem napitku bolečina ne popusti, je naslednja stvar, ki se je lotim, samomasaža. Masiram si lasišče, čelo, obraz, vrat. To počnem pod toplim tušem, z roko in lufa gobico, mehko krtačo ali kakim drugim pripomočkom.

V kožo (kjer ni las) si hkrati z masažo vtiram nerafinirano karitejevo maslo ali kako drugo naravno nasičeno maščobo, ki olajša masažo in telesu pomaga vezati toksične snovi prek kože. Podobne masaže se poslužim tudi v primeru bolečega v vratu. Ta je pogost spremljevalec glavobolov. 


Kopel

Če se stanje še ne bi izboljšalo, je moj naslednji korak podpore kopel. Pomembno je, da voda ni prevroča, ker lahko to stanje še poslabša. Naj ima vendarle par stopinj več od telesne temperature. V vodo dodam pest ali dve gline, možno je dodajati tudi domač jabolčni kis, sirotko ali morsko sol. Vse to poveča odstranitev strupov prek kože v vodo. En dodatek običajno zadošča.  V kopeli ne ostanem  več kot 30 minut, lahko je za koga celo to že preveč.


Počitek

Ne glede na to, ali za umiritev glavobola zadošča alkalizacijski napitek ali pa bolečina vztrajala tudi po limfatični kopeli, ne spreglejmo pomembnega sporočila, ki nam ga telo pošilja z glavobolom.

To sporočilo se glasi: "Potrebujem počitek, preveč je vsega!" 

Počitek ne pomeni, da se zleknemo na kavč in gledamo v ekran kakršne koli vrste. Zelo verjetno bo že knjiga preveč. Zapri oči in raje dihaj, globoko in zavestno. Ali zaspi.

Ne zanemari najpomembnejšega vidika bolečine. Ne povozi svojega notranjega glasu, saj je ta najbolje usposobljen zdravilec, kar ga kdaj srečaš.

 


Preprečevanje glavobola

Ti je to vse novo in zanimivo? Želiš izvedeti več o napitkih, s katerimi vsak dan pričenjam jutro, da sproti čistim in alkaliziram telo? Tako je manj stresa, manj strupov, manj obremenitev, manj bolečin. Sprememb nisem naredila čez noč, toda nekje je treba začeti to pot. 

Vzemi brezplačno e-knjižico s klikom tukaj.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.