Raziskovala sem stare kulture, da bi izvedela, ali je imel človek nekoč, pred tisočletji, posebna znanja, s katerimi se je zdravil, ostal zdrav in se polno veselil življenja. Danes vem, da ta znanja res obstajajo.

Brazgotine

Brazgotine

Kot mala deklica si sredi dnevne sobe zlomim nogo. Tri tedne preležim v bolnici. Bolnica brez staršev je za otroka strah in veliko čustveno breme. Postanem neviden otrok, ki tlači svoja čustva. Čustva se skrijejo v črevesje. Zaprtost, driske in paraziti postanejo moji spremljevalci skozi otroštvo.

Zapora črevesja

V srednji šoli se oglasi boleča razjeda, pri 23. letih pa pristanem na urgenci z zaporo črevesja. Tisti dan pojem tri skodele polnozrnatih kosmičev z alpskim mlekom. Verjamem, da je zdravo, polno vlaknin. Grozljivo boli. Komaj se izognem operaciji. Rešijo me izpiranje črevesja, zdravila in teden dni bolnice. A prebavne motnje vztrajajo.

Nekega dne v knjigarni zagledam drobno knjižico o razstrupljanju po načelih tradicionalne kitajske medicine. Takoj posvojim te nasvete, toda nisem dosledna. Hkrati ob najmanjšem prehladu izgubim glas. Sledi več tednov izkašljevanja gnoja z napadi laringitisa. Zadeva postane kronična. Napade dobivam podnevi, ponoči, v avtu, na vlaku. Več težav kot imam s prebavo, hujši in daljši so napadi kašlja. Nekoč kašljam tri mesece skupaj.

Velika sreča

Obožujem svojo službo, toda s preveč dela si pridelam povečano ščitnico, glivične okužbe, vnetja jajčnikov, herpes se mi vse leto širi. Zdravila ne pomagajo. Pomagata morje in sonce. Konec počitnic se rane spet odprejo. Mojih 30 let zaznamujejo vnetja in nihanja energije. Počutim se kot izrabljena baterija, ki nikoli ne doseže 100%. Preiskave ne pokažejo nič. Zdravniki ne vedo, kaj mi je. Izhod moram najti sama. Danes to vidim kot veliko srečo.

Nepopisna zmeda

Začnem kupovati strokovne knjige in prebirati prehranske študije. Pet let berem in berem, a čutim nepopisno zmedo. Kar en vir razlaga za zdravo, drugi vir odsvetuje! Še toplo študijo od včeraj danes povozi nova študija. Počutim se kot sredi brezizhodnega labirinta. Raziskovanje zdravja okupira ves moj prosti čas, saj imata resne težave tudi prva dva od štirih otrok. Sčasoma dojamem, kako hrana deluje in kako je telo mogoče obnavljati. Če je pot navzdol, mora biti tudi navzgor!

Spoznam pogumne in neobičajne ljudi, ki se zdravijo s hrano. Odkrivam stare medicinske vire in domorodne zdravilske tradicije. Vsak dan eksperimentiram s hrano na lastnem telesu. Preizkušam vse mogoče in se učim od telesa, pogosto iz napak.

Nič več diet

Življenje me je vodilo skozi skrajne diete. Danes nimam ne diet ne strogih pravil. V sporočilih starih kultur sem odkrila, da moje telo potrebuje prvinsko hrano in da se zdravi tudi v duši, s predelovanjm rodovnih vzorcev. Moja hrana so tudi čustva in misli.

V družini se že dvajset let ob boleznih varno podpiramo doma brez zdravil in prehranskih dopolnil. Zdravniki so nam večkrat pomagali ob poškodbah, ki jih pri otrocih ni bilo malo. Zdravnike potrebujem, a potrebujem tudi samozdravljenje. Zato se ukvarjam s tem. Samozdravljenje me pomirja. Strah nadomesti z razumevanjem, zakaj telo zboli. Zato od leta 2019 vodim skupine za samozdravljenje. Ne gre čez noč, toda gre! Ni treba ostati v labirintu zmede in bolezni.

Izkustveni krog

Spoznala sem, da gre bistveno hitreje, če človek ni sam. Zato te vabim v spletni krog ali na osebni pogovor. Ne dajem diet in ne pišem jedilnikov. Ne zdravim in ne rešujem ljudi. Nisem prehranska svetovalka. Sem iskalka. Lahko sem steber opore. Povezujem ljudi in kažem pot, a vsak izbere sam in se postavi na svoje noge. Kot nekoč naši predniki, se mnogi znamo samozdraviti, pomagati drugim in se polno veseliti življenja. Če se sprašuješ, kaj delamo ...

PREVERI TUKAJ