MOJA ZGODBA

Sem Mojca Vozel, pred leti ženska
z mnogimi boleznimi,
danes mentorica
za prehrano in samozdravljenje.

Spoznajva se.

 

 Ali kdaj razmišljaš ...

koliko vlog odigramo v življenju preden najdemo najpomembnejšo, svoje poslanstvo? Preden sem začutila, v čem sem najboljša, sem igrala veliko vlog, od novinarke, urednice, poslovne ženske, do žene, štirikratne mame, prostovoljke, raziskovalke, prevajalke, svetovalke … Vse so bile zame težke, saj mi je vedno primanjkovalo energije. Razen vloga žene, ker me ima mož rad in me podpira.

Prvih 30 let ...

Mojih prvih 30 let so zaznamovali šibko zdravje, bolečine, utrujenost, nihanja razpoloženja. Med 18. in 25. letom sem imela že ogromno težav. Zatekala sem se v močna protibolečinska zdravila, saj preiskave niso nič pokazale in zdravniki niso vedeli, kaj mi je. Ko je bilo dovolj hudo, nisem imela izbire in morala sem sama najti izhod.

Naučila sem se samozdraviti s hrano. Od leta 2003 mi uspeva zdravje reševati brez zdravil in prehranskih dopolnil. Enako velja za moža in otroke. Za vse sem izjemno hvaležna. Te zanima, kako človek pride iz takšne luknje? Vabim te na čaj in pripoved.

Zgodnje sporočilo, telo zmore

Kot 12-mesečna punčka stopim na otroško slikanico, ki leži sredi dnevne sobe, in si zlomim nogo. Dva tedna preživim v bolnici, privezana na posteljo. Moja noga visi nad menoj cela v ogromnem mavcu. Po odstranitvi mavca zdravniki staršem napovedo, da ne bom normalno hodila in bom imela eno nogo krajšo kot drugo. Kolikokrat mi je babica pripovedovala o tem! A prognoza se ne uresniči. Moje telo kot po čudežu pravilno obnovi kosti. Sporoča mi, da zmore. Ponovno se učim hoditi. Razvijem se v normalno deklico. 

Brazgotine pusti čustveni stres. Starši v bolnici ne smejo ostati z mano. Si predstavljaš občutek zapuščenosti? Babica hodi k meni skozi zadnja vrata tudi zunaj časa obiskov, vendar jo sestre preženejo, češ da me bo spravila v jok. Ta čustvena travma zaznamuje moje življenje in zdravje. Postanem plašljiv otrok. Najraje sem nevidna miška in skrivam čustva. Strategija samoutišanja in strah pred tujimi ljudmi pa mi sprožata boleč trebušček, ki se razvije v prebavne motnje. Zaprtost, driske, paraziti, to so moji pogosti spremljevalci. V srednji šoli se iz tega razvije boleč čir. Prebavila so porušena preden odrastem.

Zapora črevesja in kronične rane 

Pri 23-ih me urgentno odpeljejo v bolnico zaradi zapore črevesja, po tem ko pojem tri skodele polnozrnatih kosmičev z alpskim mlekom. »Kornfleks« je poleg špagetov moja najljubša hrana. Verjamem, da je to zdravo. Verjamem, da me bodo vlaknine rešile zaprtja, toda rezultat je nasproten! Grozno boli. Ne morem se premikati. Vse je blokirano in vneto. Hočejo me takoj operirati. Na jajčnikih. Priplazi se mi grozna misel, da ne bom mogla imeti otrok. Na mojo veliko srečo zadošča le izpraznitev črevesja, zdravila in teden dni bolnice.

Toda prebavne motnje ostanejo. Z njimi se borim vse leto na podiplomskem študiju, čeprav že zelo pazim na hrano. Nekega dne v knjigarni zagledam knjižico o razstrupljanju. Takoj posvojim preproste naravne nasvete po kitajski medicini. Toda ne razumem točno, kaj delam, zato nisem dosledna. V tretjem desetletju življenja vodim časopisno redakcijo s petdesetimi ljudmi in zaradi stresa, ki je v poslovnem svetu in na vodstvenih položajih normala, pridelam še vrsto dodatnih problemov: povečano ščitnico, vnetja jajčnikov, glivične okužbe. Leta 1995 se vse leto borim s herpesom, ki se mi razširi po telesu, najhuje pod pazduhami. Napišejo mi zdravila. Vsak teden sem v lekarni, a ne pomaga. Pomagata mi le morje in sonce. Ko se s počitnic vrnem domov, se rane spet poslabšajo. Na koncu skozi lastne napake ugotovim, kako herpes izolirati in rane izsušiti. Metoda je nerodna in dolgotrajna, toda po več mesecih se koža vendarle sama, brez zdravil, zapre in obnovi.

A to le ena večjih težav. Od 18. leta naprej ob najmanjšem prehladu izgubim glas. Sledi več tednov ali mesecev gnojenja grla z grdimi napadi laringitisa. Neustavljivo kašljam in se dušim v nemogočih situacijah, na primer na vlaku ali v avtu na poti v službo. Kašljam podnevi in ponoči. Opazim, da več težav kot imam s prebavo, hujši so napadi. Več kot si privoščim toplote in odmaknjenosti, laže mi je. Ko mož službeno odpotuje v tujino za dva meseca in sem sama z otrokoma, kašljam tri mesece skupaj!

Sindrom streznitve

Z drugim porodom pride sindromom kronične utrujenosti. Imam čudovito družino, dva zdrava ne preveč zahtevna otroka. Imam dovolj pomoči, a sem nenormalno utrujena. Počutim se kot izrabljena piskajoča baterija na mobilcu, ki jo je treba nenehno polniti, pa nikoli ne doseže 100%. Kako se pride iz tega? Če obstaja pot do več energije, jo moram nujno najti!

Ponovno pomislim, da moram spremeniti hrano. Hrana me zelo zanima in poglobim se. Začnem kupovati knjige, čim več strokovnih knjig o prehrani namesto poslovnih, ki so tedaj del moje službe. Hkrati prebiram prehranske študije. Pet let berem kot v transu. Toda nikamor ne pridem! Kako je mogoče, da v prehranski stroki in znanosti vlada nepopisna zmeda. Kar en vir razlaga za zdravo, drug vir odsvetuje. Še toplo študijo od včeraj že danes povozi druga študija. Zborniki so nepregledna množica trditev, ob katerih človek ne ve, kaj naj stori. Vse to občutim kot nepregleden labirint brez izhoda.

Ob vsem tem prvi sin dobi alergije. Najmočnejša je alergija na mleko, ki mu povzroča ponavljajoča se vnetja ušes. Od kod? Nihče v družini nima alergij. Vsa literatura mi ne pomaga.

In ko me kronična utrujenost najbolj zdeluje, sledi največji šok od vseh.

Diagnoza avtizem

Drugi sin dobi kronično obolenje črevesja in vnetje možganov ter diagnozo motnje avtističnega spektra. Ponoči vse drugo leto joka ali kriči, podnevi se valja po tleh in umika. Prej vesel in družaben dojenček postane bolan, slabo odziven malček, ki ne navezuje stikov, počne nenavadne stvari in ga ni mogoče vzgajati. Strah me je. Ne vem, kaj naj storimo. Pomoč iščemo pri zdravnikih, a neuspešno. Označijo ga za primer »slabega razvoja«, kjer se ne da nič narediti. Sledi diagnoza avtizma. Toda meni se zdijo takšne diagnoze le nalepke. Čutim, da obstaja rešitev!

Raziskovanje hrane okupira ves moj prosti čas, z jasnim ciljem pozdraviti sebe in oba otroka. Kmalu ugotovimo, da ima drugi fantek kronično vneto črevesje in okvare štirih možganskih centrov. Vseeno mi je, kako temu rečejo. Hočem vedeti, kako lahko telo prebavila in možgane obnovi! Preberem vse o o zdravljenju s hrano in regeneraciji možganov. Poiščem vrhunske nutricioniste. Spomnim se tudi vsega, kaj me je prek zeliščarstva učila babica. Po ovinkastem iskanju se začne slika končno sestavljati.

Najdem stare medicinske vire in starodavne zdravilske tradicije. Najdem učitelje. Več let vsak dan eksperimentiram s hrano na lastnem telesu. Preizkusim vse možne diete in se učim iz napak. Ko najdem rešitve, podpiram nas vse.

Za testiranja in posvete v tujini namenimo pet tisoč dolarjev. Drobiž v primerjavi z družinami, ki plačujejo draga prehranska dopolnila. Delamo podporo s posebnimi kombinacijami hrane. Čedalje bolje mu gre, dokler vsi simptomi ne zvodenijo in je avtizem le še preteklost.

Meningitis, sladkorna, operacija

Nato se z resnimi problemi sooči mož. Neko poletje dobi hud glavobol z vročino, lise po telesu in znake meningitisa. Posebne kombinacije hrane mu pomagajo varno rešiti bolezen. Brez posledic si opomore v nekaj dneh domače oskrbe. S hrano se reši tudi, ko se mu pojavijo očitni znaki diabetesa. S spremembo jedilnika podpre slinavko. Brez znanja bi v tisti krizi zagotovo pristal na zdravilih.

V družini se 17 let samozdravimo. Z izjemo večjih poškodb (ki jih je bilo pri fantih kar nekaj), otroci niso potrebovali zdravnika ali bolnice. Tudi ko z enim od otrok zaradi zapletenega zloma pristaneva v bolnici, ker potrebuje operacijo, je prehranska podpora od doma dragocena. Pomaga mu hitro izločiti ostanke anestetikov in zdravil. Telo poškodbo in rane hitreje celi. 

Kako bi se ti spremenilo življenje ...

če bi tako dobro razumel/a svoje telo, da bi se znal/a samozdraviti? Meni se je spremenilo vse. Postajala sem močnejša in veliko bolj neodvisna. Prihranim čas, ki sem ga nekoč morala preživeti po bolnicah. Prihranim denar, ker sem v lekarni zelo redko (ko kupim gaze in obliže). Zdrava sem bolj produktivna pri delu in poslu. Laže potujem. Predvsem pa sem osvobojena strahu, saj razumem bolezen in svoje telo.

Če si pripravljen/a narediti kaj zase, ti lahko pomagam odkriti izjemno moč hrane za samozdravljenje. Nič ne gre čez noč, toda ni treba ostati v labirintu zmede. Če se odločiš, lahko hitro napreduješ, čedalje bolje podpiraš sebe in svoje najbližje ter spremeniš svoje življenje na bolje. Navijam zate in za tvoje ohranjanje ter izboljšanje zdravja.

Spoznaj celovit sistem samozdravljenja

Zdaj vem, zakaj me je življenje peljalo po tej poti. Od nekdaj sem hotela vedeti, kako deluje moje telo. Seveda ni ključ le fizična raven, saj nas hranijo tudi močne čustvene in duhovne energije. A moja pot gre skozi prehrano. Hotela sem vedeti vse o tem, katera prehranska znanja je človek dobil in izpilil skozi tisočletja (pa najbrž pozabil). Spraševala sem se, ali hrana sploh kaj zdravi in kako naj to uporabim. Intuicija me ni pustila na cedilu. Vse to res obstaja.

V desetletju in pol sem zgradila celovit sistem samozdravljenja. Povezala sem znanja preteklih ljudstev, zdravilcev in starih medicinskih tradicij, ter najboljše, kar prejemam skozi študij in pripravo doktorske disertacije iz prehranske antropologije.

Lahko ti pomagam, da razumeš vzroke, vsakodnevno odpravljaš napake ter se hitro premikaš k izboljšanju zdravja. Želim ti, da gradiš od temeljev, napreduješ in si olajšaš življenje. Se sprašuješ, kje začeti? Klikni spodaj in si najprej naloži brezplačno eknjižico Izstopi iz zmede, vstopi v zdravje z mojimi 10 osebnimi smernicami prehrane za dobro zdravje.

DA, ŽELIM BREZPLAČNO EKNJIŽICO
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image