MOJA ZGODBA

Sem Mojca Vozel, pred leti ženska
z mnogimi boleznimi,
danes mentorica
za prehrano in samozdravljenje.

Spoznajva se.

 

 Ali kdaj razmišljaš ...

koliko vlog odigramo v življenju preden najdemo najpomembnejšo, svoje poslanstvo? Sama sem igrala veliko vlog, od novinarke, urednice, poslovne ženske, do žene, štirikratne mame, prostovoljke, raziskovalke, prevajalke, svetovalke … Vse so bile zame težke, saj mi je vedno primanjkovalo energije. Razen vloga žene, ker me ima mož rad in me podpira.

Prvih 30 let ...

Mojih prvih 30 let so zaznamovali šibko zdravje, bolečine, utrujenost, nihanja razpoloženja. Med 18. in 25. letom sem imela že ogromno težav. Zatekala sem se v močna protibolečinska zdravila, saj preiskave niso nič pokazale in zdravniki niso vedeli, kaj mi je. Ko je bilo dovolj hudo, nisem imela izbire in morala sem sama najti izhod.

Naučila sem se samozdraviti s hrano. Od leta 2003 mi uspeva zdravje reševati brez zdravil in prehranskih dopolnil. Enako velja za moža in otroke. Za vse sem izjemno hvaležna. Te zanima, kako človek pride iz takšne luknje? Vabim te na čaj in pripoved.

Zgodnje sporočilo, telo zmore

Kot 12-mesečna punčka stopim na otroško slikanico, ki leži sredi dnevne sobe, in si zlomim nogo. Dva tedna preživim v bolnici, privezana na posteljo. Moja noga visi nad menoj cela v ogromnem mavcu. Po odstranitvi mavca zdravniki staršem napovedo, da ne bom normalno hodila in bom imela eno nogo krajšo kot drugo. Kolikokrat mi je babica pripovedovala o tem! A prognoza se ne uresniči. Moje telo kot po čudežu pravilno obnovi kosti. Sporoča mi, da zmore. Ponovno se učim hoditi. 

Brazgotine se izrazijo kot strah in čustveni stres. Starši v bolnici ne smejo ostati. Si predstavljaš občutek zapuščenosti? Babica hodi k meni skozi zadnja vrata tudi zunaj časa obiskov, vendar jo sestre preženejo, češ da me bo spravila v jok. Travma vpliva na moje življenje in zdravje. Postanem plašljiv otrok. Najraje sem nevidna in skrivam čustva. Strategija samoutišanja in strah pred tujimi ljudmi pa mi sprožata boleč trebušček, ki se razvije v prebavne motnje. Zaprtost, driske, paraziti, to so moji pogosti spremljevalci. V srednji šoli se iz tega razvije boleč čir. Prebavila so porušena preden odrastem.

Zapora črevesja in kronične rane 

Pri 23-ih me urgentno odpeljejo v bolnico zaradi zapore črevesja, po tem ko pojem tri skodele polnozrnatih kosmičev z alpskim mlekom. »Kornfleks« je poleg špagetov moja najljubša hrana. Verjamem, da je to zdravo. Verjamem, da me bodo vlaknine rešile zaprtja, toda rezultat je nasproten! Grozno boli. Ne morem se premikati. Vse je blokirano in vneto. Hočejo me takoj operirati - na jajčnikih. Priplazi se mi grozna misel, da ne bom mogla imeti otrok. Na mojo veliko srečo zadošča le izpraznitev črevesja, zdravila in teden dni bolnice.

Toda prebavne motnje ostanejo. Z njimi se borim vse leto na podiplomskem študiju, čeprav že zelo pazim na hrano. Nekega dne v knjigarni zagledam knjižico o razstrupljanju. Takoj posvojim preproste naravne nasvete po kitajski medicini. Toda ne razumem točno, kaj delam, zato nisem dosledna. V tretjem desetletju življenja vodim časopisno redakcijo s petdesetimi ljudmi in zaradi stresa, ki je v poslovnem svetu in na vodstvenih položajih normala, pridelam še vrsto dodatnih problemov: povečano ščitnico, vnetja jajčnikov, glivične okužbe. Nato se vse leto borim s herpesom, ki se mi razširi po telesu. Napišejo mi zdravila. Vsak teden sem v lekarni, a ne pomaga. Pomagata mi le morje in sonce. Ko se s počitnic vrnem, se rane spet poslabšajo. Na koncu skozi lastne napake ugotovim, kako herpes izolirati in rane izsušiti. Metoda je nerodna in dolgotrajna, toda po več mesecih se koža vendarle sama, brez zdravil, zapre in obnovi.

A to le ena večjih težav. Od 18. leta naprej ob najmanjšem prehladu izgubim glas. Sledi več tednov gnojenja grla z grdimi napadi laringitisa. Neustavljivo kašljam in se dušim v nemogočih situacijah, na primer na vlaku ali v avtu na poti v službo. Kašljam podnevi in ponoči. Več težav kot imam s prebavo, hujši so napadi. Več kot si privoščim toplote in odmaknjenosti, laže mi je. Ko mož službeno odpotuje v tujino za dva meseca in sem sama z otrokoma, kašljam tri mesece skupaj!

Sindrom streznitve

Z drugim porodom pride sindromom kronične utrujenosti. Imam čudovito družino, dva ne preveč zahtevna otroka, dovolj pomoči, a sem nenormalno utrujena. Počutim se kot izrabljena baterija na mobilcu, ki jo je treba nenehno polniti, pa nikoli ne doseže 100%. Kako se pride iz tega? Če obstaja pot do več energije, jo moram najti!

Ponovno pomislim, da moram spremeniti hrano. Hrana me zanima in poglobim se. Začnem kupovati knjige, čim več strokovnih knjig o prehrani namesto poslovnih za službo. Prebiram prehranske študije. Pet let berem kot v transu. Toda nikamor ne pridem! Kako je mogoče, da v prehranski stroki in znanosti vlada nepopisna zmeda. Kar en vir razlaga za zdravo, drug vir odsvetuje. Še toplo študijo od včeraj že danes povozi nova. Zborniki so nepregledna množica trditev, ob katerih človek ne ve, kaj naj stori. Vse občutim kot nepregleden labirint brez izhoda.

Ob vsem tem prvi sin dobi alergije. Najmočnejša je alergija na mleko, ki mu povzroča ponavljajoča se vnetja ušes. Od kod? Nihče v družini nima alergij. Vsa literatura mi ne pomaga.

In ko me kronična utrujenost najbolj zdeluje, sledi največji šok od vseh.

Obnovimo živčni sistem

Drugi sin dobi kronično obolenje črevesja in vnetje možganov. Nisem vedela, da stanje v črevesju tako močno vpliva na živčni sistem. Vesel in družaben dojenček postane malček, ki ima resne težave z zdravjem. Strah me je. Pomoč iščemo pri zdravnikih, a neuspešno. Rečejo, da se ne da nič narediti. Postavljajo diagnoze, ki so zame samo nalepke. 

Raziskovanje okupira ves moj prosti čas, z jasnim ciljem pozdraviti sebe in oba otroka. Kmalu ugotovim, da se kronično vneto črevesje in celo živčni sistem dajo obnavljati! Začudi me, saj so ves čas govorili, da se ne da. Toda vse je tako logično. Če je pot navzdol, mora biti tudi navzgor. Preberem vse o o zdravljenju s hrano in regeneraciji možganov. Iščem vrhunske nutricioniste. Spomnim se tudi vsega, kaj me je prek zeliščarstva učila babica. Slika se začne sestavljati v praksi.

Najdem stare medicinske vire in zdravilske tradicije. Več let vsak dan eksperimentiram s hrano na lastnem telesu. Preizkusim vse možne diete in se učim iz napak. Ko najdem rešitve, podpiram nas vse.

Za testiranja in posvete v tujini namenimo pet tisoč dolarjev. Drobiž v primerjavi z družinami, ki plačujejo draga prehranska dopolnila. Delamo podporo s posebnimi kombinacijami hrane. Telo začne vidno obnavljati organe in vse težave odpravi samodejno - ker zna, saj ima biološki načrt obnove že v sebi, in ker ima prvinsko hrano.

Meningitis, sladkorna, operacija

Nato se z izzivom sooči mož. Neko poletje dobi hud glavobol z vročino, lise po telesu in znake meningitisa. Posebne kombinacije hrane mu pomagajo varno rešiti bolezen. Brez posledic si opomore v nekaj dneh domače oskrbe. S hrano se reši tudi, ko se mu pojavi diabetes. S spremembo jedilnika podpre slinavko, ki se skozi leta okrepi. Zdravila niso potrebna. Brez znanja bi v tisti krizi pristal na inzulinu.

V družini se samozdravimo dvajset let. Z izjemo večjih poškodb (ki jih je bilo pri fantih kar nekaj), otroci niso potrebovali zdravnika ali bolnice. Tudi ko z enim od otrok zaradi zapletenega zloma pristaneva v bolnici, ker potrebuje operacijo, je prehranska podpora dragocena. Pomaga mu hitro izločiti ostanke anestetikov in zdravil. Telo poškodbo in rane hitreje celi. 

Kako bi se ti spremenilo življenje ...

če bi tako dobro razumel/a svoje telo, da bi se znal/a samozdraviti? Meni se je spremenilo vse. Postajala sem veliko manj odvisna. Prihranim čas, ki sem ga nekoč porabljala po bolnicah. Prihranim denar, ker sem v lekarni redko (ko kupim gaze in obliže). Zdrava sem bolj produktivna. Predvsem pa sem osvobojena strahu, saj razumem bolezen in svoje telo.

Danes vodim skupine in ljudem pomagam odkriti moč hrane za samozdravljenje. Ne gre čez noč, a ni ti treba ostati v labirintu zmede. Če se nam želiš pridružiti, beri dalje.

Spoznaj sistem samozdravljenja

Zdaj vem, zakaj me je življenje peljalo po tej poti. Ker me zanima, kako deluje telo in kako nanj vpliva pot duše.

Moja pot se začne skozi vrata prehrane. Študirala sem stare kulture in hotela sem vedeti vse o tem, katera prehranska znanja je človek dobil in izpilil skozi tisočletja, da je ostal zdrav. Spraševala sem se, ali hrana sploh kaj zdravi? Intuicija me ni pustila na cedilu. Vse to res obstaja!

V desetletju in pol sem zgradila sistem samozdravljenja. Črpala sem iz znanj preteklih ljudstev, zdravilcev in medicinskih tradicij, ter najboljše, kar prejemam skozi iz prakse.

Gradim iz izvornih znanj in iz temeljev. Ne želim biti učiteljica. Kajti učimo se vsak od nas direktno iz narave in izvora, prek znakov, ki jih oddaja telo.

Se sprašuješ, kje začeti? Klikni spodaj in si naloži brezplačno eknjižico.

DA, ŽELIM BREZPLAČNO EKNJIŽICO
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image
Placeholder Image