Sirotka: hvaležen probiotični pomočnik

probiotiki sirotka Dec 09, 2020

Sirotka je tekočina, ki odteka pri izdelovanju skute in sira. Je blage rumeno-zelene barve. Od nekdaj velja za zdravilno hrano, saj vsebuje veliko probiotikov, vitaminov, mineralov, beljakovine z zelo visoko hranilno vrednostjo in sposobnostjo izgradnje ter obnove tkiv, hkrati spodbuja imunski sistem in krepi razstrupljevalne mehanizme v telesu prek tvorbe glavnega antioksidanta glutationa.

Toda ni vsaka sirotka surova, podporna in lahko prebavljiva. Nekatere vrste sirotke so segrete, težko prebavljive ali procesirane in spremenjene v prah. Menim, da z njimi samozdravljenje ni takšno, kot če je vaša sirotka surova.


PRIDOBIVANJE IN HRAMBA SUROVE SIROTKE

Pridobimo jo enostavno, s precejanjem surovega domačega kislega mleka. Sprva je lahko motna (z ostanki mleka in smetane), kasneje bistra.

Natečeno sirotko nalijemo v steklenico (ne v plastenko, saj izlužuje plastične kemikalije!) in jo več tednov hranimo v hladilniku ter dodajamo jedem in pijačam.



Sirotka, ki je nastala s kakršnimikoli postopki segrevanja (mednje sodi tudi sirotka v prahu), ni enakovredna surovi, saj segrevanje uničuje encime in probiotike ter bistveno spremeni razpoložljivost beljakovin, vitaminov in mineralov.

Surova sirotka ima, tako kot doma pripravljen surov kefir ali kislo mleko, bistveno večjo probiotično moč od industrijskih probiotičnih pripravkov.


UPORABA IN ODMERJANJE

Ker je sirotka močan probiotik, podoben zelnici (tekočini, ki nastaja pri kisanju zelja), le da v njej ni soli niti nobenih drugih dodatkov, je zelo priporočljiva za sanacijo črevesne flore, ob bolezni ali zaradi posledic jemanja antibiotikov.

Uživamo pa jo po malem in razredčeno, saj lahko v večjih koncentracijah sproži močne reakcije odmrtja in druga nelagodja.

Če sirotke niste vajeni, začnite zelo počasi. Dovolj je ena žlica na dan, pri občutljivih ljudeh pa še manj, da se črevesje prične poseljevati s koristno floro. Nikar ne delajte probiotičnih "kur" z decilitrom ali še večjo količino sirotke dnevno, če tega niste počeli že doslej in vam prija. Telo se seveda lahko navadi tudi na precejšnje količine, toda za to potrebuje čas.

1. Juhe

Nevajeni ljudje naj jo v juhe ali napitke dodajajo po žličkah in količino postopoma povečujejo. Juhe so način, da probiotično hrano laže ponudite otroku. Sirotko dodate tik pred serviranjem in je ne kuhate.

2. Limonade

Deciliter sirotke je ustrezna količina v pijači (npr. limonadi), ki jo pripravimo za 4-6 člansko družino. Za 2 decilitra limonade je primerna količina sirotke v začetni fazi navajanja ena mala do ena velika žlica.



Če sirotko uživate že dolgo in ste jo vajeni, jo lahko brez kakršnih koli reakcij popijete seveda tudi več. Vseeno priporočam, da jo razredčite in pijete v napitkih, saj bo bolj nežna za sluznice.

3. Športne elektrolitske pijače

Napitki, posebej v vročih poletnih dneh, so z dodajanjem sirotke bolj osvežilni. Dodajam jo v športne elektrolitske pijače, saj je zelo bogata z minerali. Osnovna domača elektrolitska pijača je čista navadna ali mineralna voda, žlica nesegretega medu in 10 do 20 odstotkov sirotke. Lahko dodate sveže iztisnjene sokove citrusov ali drugega sadja, zelišča in drugo.

4. Pospeševanje fermentacije

Sirotko dodajamo za pospeševanje fermentacije žit, npr. pri pripravi kislega kruha (droži) ali pri namakanju žit za kaše, da je proces odpiranja mineralov v žitih nekoliko hitrejši.

5. Mineralno gnojilo za rastline

Pri odcejanju skute in sira nastajajo precejšnje količine sirotke. Verjetno ne boste mogli vse porabiti. Če jo razredčite v razmerju ena proti pet, jo lahko uporabite tudi kot mineralno gnojilo za rastline, posebej zunanje (lončnice so občutljivejše in včasih ne marajo zalivanja s kislo tekočino). 

6. Kopeli

Sirotko lahko dodate v kopeli, saj koži od zunaj dodaja minerale, pomembne za lažje razstrupljanje. Lahko si pripravite tudi močnejšo nožno protiglivično kopel s 25% sirotke in morsko ali magnezijevo soljo.


RECEPT: GRENIVKIN PROBIOTIČNI NAPITEK

Sestavine: 

3 dl navadne (ali mineralne) vode

sveže iztisnjen sok ene grenivke

1 žlica nesegretega medu

0,5 dl sirotke iz surovega mleka

Napitek spijem zjutraj, da mi očisti telo in podpre izločala.

Kadar začutim, da se me loteva prehlad ali ko zbolim, napitek okrepim z več protivnetnimi sestavinami. Dodam dodatno žlico nesegretega medu, žlico jabolčnega kisa ali sveži sok limete. Limeta pomaga pri bakterijskih okužbah, saj je naravno antibiotična. Napitek ob bolezni pijem večkrat na dan.


KAKO DO SVOJE SIROTKE?

Sirotko se zlahka naučite izdelati sami. Preberite tudi blog o pripravi surove skute iz domačega kislega mleka, kjer je sirotka obilen stranski produkt. Postopek je zelo preprost in skute ter sirotke boste imeli vedno dovolj.

Ob začetkih tovrstnih praks se ljudem običajno odpirajo številna vprašanja. Najlaže vam bo, če ste nekaj časa povezani s podobno mislečimi ljudmi. Če se želite samozdravljenja v praksi učiti skupaj z mano in skupino ljudi, ki te prakse živimo vsak dan, pridite v naš članski krog SAMOZDRAVLJENJE PO LETNIH ČASIH, kjer boste po letu dni spletnih druženj sami odkrili najboljše podpore zase.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.