Stres, nervoza, anksioznost? Ne, hvala.

Se tudi vam zdi, da nas okolica, službe, nakupi, novice, družinska srečanja in druge, čisto običajne in vsakdanje stvari,  zadnje čase precej mečejo iz ravnotežja in puščajo posledice na našem zdravju in medsebojnih odnosih. Morda situacija niti ni nova, vendar se je šele zdaj začenjamo zavedati. 

Kaj pa zdaj?


S hrano nad stres?

Namen tega zapisa je predstaviti nekaj preprostih prehranskih rešitev, ki lahko pomirijo naš živčni sistem in nam omogočijo mirnejši spanec ali pa nam preprosto pomagajo najti malo notranjega miru po napornem opravku ali sestanku.

Pomaga samo hrana?

Nikakor hrana ni edina rešitev, ki se je lahko poslužimo, se pa telo s pravimi gradniki lahko postavi v notranje ravnovesje na fizičnem nivoju, ki je osnova za ravnovesje na vseh ostalih nivojih. Druge metode, ki se jih je ob stresnih stanjih dobro posluževati, so še meditacija, joga ali druga telesna vadba, sproščujoče branje, sprehodi v naravi, ozemljevanje, kopeli, izpostavljanje sončni svetlobi, dihalne vaje, duhovni pogovori in še mnoge. 


Prvo pravilo

Za mirnejše bivanje je zelo pomembno, da se v čim večji meri izognemo predelani procesirani hrani, z dolgim seznamom sestavin, ki jih ne poznamo ali so napisani v šifrah in je ponavadi zapakirana v obilico embalaže. Šele ob umiku teh rušilcev ravnovesja, bo hrana za umiritev lahko dosegla svoj namen.


HRANA ZA UMIRITEV

1. MAŠČOBE

Zdrave, nepredelane, nerafinirane, predvsem nasičene maščobe (to so tiste, ki so na sobni temperaturi v čvrstejšem agregatnem stanju), so odlična hrana za naš živčni sistem. Pomagajo pri umiritvi in regeneraciji le-tega.

Za miren in krepčilen spanec, ki je ključen za spopadanje z vsakodnevnimi stresnimi situacijami, popijte pred spanjem skodelico toplega surovega mleka ali zeliščni čaj z dodatkom masla oziroma kokosovega olja.  Če pa ste tekom dneva pod vplivom visokega adrenalina, pojejte majhen košček kruha z obilo masla ali avokadovega namaza. 

 


2. MINERALNE VODE

Mineralne vode z dodanim naravnim ogljikovim dioksidom lahko zelo dobro pomirijo vzdražen živčni sitem. Povišan nivo kisika v krvi pa vrne jasnost misli.

 


3. MORSKA HRANA

Ribe, raki, lignji in školjke so bogati z aminokislino tavrin in omega-3 maščobnimi kislinami, ki so nujni za uravnavanje stresnega odziva telesa.

 


4. JAJCA

Za jajca velja, da so naravni multivitaminski paket, poleg številnih vitaminov pa vsebujejo še maščobe in aminokislino holin. Vse skupaj ima odličen vpliv na delovanje našega centralnega živčnega sistema, katerega zdravje in dobro počutje je ključno za dobro počutje celega organizma. Za maksimalen učinek pazimo, da niso preveč toplotno obdelana, vsaj rumenjak naj bo tekoč.

 


5. ČAJ

Predvsem kamilični čaj je že stoletja znan kot naravno sredstvo umirjanja. Podoben učinek imajo tudi čaji mete, melise, gloga in koprive. Omeniti moramo tudi, za naše kraje sicer eksotičen, matcha čaj, ki ga nekateri uporabljajo kot nadomestek kave, saj po eni strani dvigne energijo, po drugi pa prinaša umiritev.

 


6. CITRUSI

Citrusi so najbolj poznani po visoki vsebnosti C vitamina, ki je prava čudežna molekula, v spopadanju s skoraj vsako težavo. Njegov antioksidantni učinek nevtralizira oksidativni stres na nivoju celice in posledično se cel organizem počuti bolje. Niso pa citrusi edina s C vitaminom bogata hrana. Obilo ga vsebuje tudi peteršilj, ki raste na vsakem vrtu ali balkonu.

 


 7. FERMENTIRANA HRANA

Tudi fermentirana hrana, kot je kislo zelje, kimči, kisla repa, kislo mleko ipd., vsebuje veliko C vitamina, poleg tega pa še pro in prebiotike, ki so izrednega pomena za zdravo kolonizacijo našega debelega črevesa, ki je neločljivo povezano z mentalnim zdravjem.

 


8. SONČNIČNA SEMENA

Ker je sonce tako zelo pomembno za naše dobro počutje in zadovoljstvo, je kar naravno, da lahko sončnice, katerih življenjski cikel je neločljivo povezan s soncem, oziroma njihova semena, dobrodejno vplivajo tudi na nas. Vsebujejo veliko vitamina E, ki pomembno vpliva na dobro razpoloženje.

 


9. JAGODIČEVJE

Tudi sadeži, ki spadajo v skupino jagodičevja, so prave vitaminske bombice, vsebujejo obilico antioksidantov in lahko pomagajo tudi v boju zoper depresijo in preddepresivnim stanjem.

 


 

Pomembno je tudi...

 ... da omejimo uživanje hrane in pijače, ki našemu živčnemu sistemu pošilja signale o stalni pripravljenosti in dviga razdražljivost in (pre)odzivnost našega telesa. To so poživila v obliki kave, pravih čajev, čokolade, sladkorja, gvarane, energijskih pijač, kolinih napitkov...

Bistvena stvar, ki jo lahko naredite je zamenjava procesiranega sladkorja (saj je eden glavnih rušilcev živčnega sistema), za domači nesegreti med. Kako to storite si preberite v knjigi Domači med kot hrana in zdravilo.

Seveda ničesar ne moremo spremeniti kar čez noč, je pa ozaveščanje tako dobrih, kot manj dobrih navad, prvi korak na poti k boljšemu zdravju in mirnemu, harmoničnemu življenju brez prekomernega stresa in njegovih posledic.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.