Napitek, ki je odpravil boleče uho

bolečina cvetni prah Mar 21, 2020

Sem Ana Hafner. Mojco spremljam že nekaj let in v svoji družini uporabljam njene nasvete za samozdravljenje. Rada bi vam opisala situacijo z bolečim ušesom pri svoji hčerki, kjer me je pristop z naravno hrano prijetno presenetil.


Ko otrok prične tožiti, da ga boli v ušesih, je prvo navodilo pediatra, da mora čim prej prejeti protibolečinsko sredstvo. Tako se bolečina umiri ali vsaj omili. Majni otroci imajo tudi ožjo Evstahijevo cev od odraslih, zato se včasih lahko zgodi, da jih boli v ušesu, čeprav vnetja ni. Morda kaj pritiska na bobnič, zbada in boli. Navodilo pediatra se glasi, naj dam otroku sirup Calpol in naj počakam, ker lahko, da bo le-ta bolečino umiril. In če ne gre za vnetje, nadaljnje zdravljenje sploh ne bo potrebno.

 Nekateri starši takoj naredijo tako, kot jim naroči pediater. Drugi razmišljajo o alternativah. Sama sem sprva ravnala, kot so mi naročili pri zdravniku, sčasoma pa sem pričela razmišljati drugače.


 

Otrok joka, da boli uho

Nekega popoldneva je moja štiriletna hčerka začela tožiti, da jo boli uho. Bolečina je očitno naraščala, saj je jokala čedalje bolj in postajala vedno bolj nemirna. Z možem sva se prestrašila, da gre za vnetje ušes, zato sem poklicala pediatrinjo, da se naročimo na pregled. Pričakovala sem, da nas bodo naročili še isti dan, a ni bilo tako.

Sestra mi je svetovala, naj hčeri čim prej dam protibolečinsko sredstvo Calpol, ji grejem ušesa in jo poskusim pripraviti do tega, da zaspi. Če bolečina ne poneha, so je nadaljevala, pokličem naslednji dan in jo bodo pregledali. Če bo stanje nevzdržno, pa naj gremo ponoči na urgenco. Morali smo torej počakati, kako se bo zadeva razvijala.


Poskusimo drugače

Najprej sem ji nameravala dati sirup, kot je svetovala sestra, toda spomnila sem se, da lahko morda poskusim drugače. Od Mojce sem se po knjigi Domači med kot hrana in zdravilo naučila, da bi lahko pomagal tudi naravni Protibolečinski napitek, v katerem so čebelji pridelki.

Sklenila sem, da mu dam prednost. Zdravilo Calpol sem tako ali tako imela v hladilniku in bi ga vsak trenutek lahko odmerila, če napitek ne bi deloval.

Pripravila sem približno en deciliter mlačnega surovega mleka, veliko žlico nesegretega medu in dodala dve žlici odmrznjenega cvetnega prahu (ki sem ga prej dobro raztopila v malo tekočine).

Mojca v receptu svetuje, da lahko napitku dodaš tudi surovo jajce, a se tokrat zanj nisem odločila, ker je bilo pozno popoldne, surovo jajce pa ima veliko vitamina A, ki dviga energijo. Hotela sem, da hčerka čim prej zaspi. 


Kako jo prepričam, da popije

Sedela sem ob njej, jo crkljala in spodbujala, da je vsakih nekaj minut naredila par požirkov napitka. Čez nekaj časa se je začela upirati, a sem jo uspela prepričat z idejo, da bi lahko napitek do konca popila kar po veliki žlici. Po vsakem požirku je popila tudi malo vode, da si je »popravila okus«. Potrebovali sva približno pol ure.

Na strani, kjer jo je bolelo uho, sem ji držala tudi termofor, ki jo je grel (ko je šla spat, je imela glavico prav tako na termoforju).

Ker vem kako težko je prenašati bolečino, če ležiš v postelji in čutiš, kako boli, sem hčeri prižgala risanko na televiziji. Tudi meni ob bolečinah, ki ne pojenjajo, ustreza, če pogledam televizijo, saj tako odvrnem misli in mi je malo lažje. Najprej se je težko osredotočila na gledanje televizije in je večinoma jokala, nato se je umirila in jokala le vsake toliko. Čez čas sem ji pripravila še košček kruha s surovim maslom iz surovega mleka in malce sesekljanega česna. Česen je naravni antibiotik in menila sem, da bi ji lahko koristil. Malo se je upirala, ker česna ne mara, a je le uspela pojesti.

Postala je utrujena. Zadovoljna sem opazila, da postaja dokaj mirna. Preden je zaspala, je še potožila, da jo malo boli ušesek. Nato je prespala vso noč.


Ponoči telo vse reši samo

Zjutraj sem čakala, ali bo še kaj omenjala bolečine v ušesu. Ničesar ni rekla. Bolečina je prek noči očitno izzvenela. Bila sem zelo zadovoljna, saj nam je bil prihranjen obisk pri zdravniku, pa še sirupa ji ni bilo treba dati.

Ne vem, zakaj je bolečina ponehala, morda bi ponehala tudi, če bi ravnala po navodilu zdravnika, toda občutek imam, da je pomagal predvsem Mojčin Protibolečinski napitek. Sklenila sem, da bom tudi v bodoče ob kakšnih bolečinah najprej poskusila s tem napitkom. Po zdravilih lahko posežem kadarkoli, če naravna podpora ne bi delovala.


RECEPT 

PROTIBOLEČINSKI NAPITEK

Pripravila sem ga takole:

  • 2–3 žlice svežega cvetnega prahu
  • 2 dl surovega mleka
  • 1 surovo jajce (opcijsko, lahko tudi namesto mleka)
  • 1 žlica svežega soka limone (za otroka izpusti, če odklanja kislo)
  • 1–2 žlici nesegretega medu
  • malo banane (po želji)

Cvetni prah deluje proti bolečinam, druge sestavine pa pomagajo telesu in ga podpirajo, da laže zdravi vnetje. Cvetni prah naj bo svež ali odmrznjen, če je suh, pa mora biti povsem raztopljen v tekočini (sicer ne deluje). Piješ počasi, po požirkih. Bolečina običajno popusti v desetih do dvajsetih minutah. Če se bolečina vrne, lahko napitek narediš ponovno.

Če ti ta kombinacija ni všeč, vmešaj cvetni prah v kakšno druge tekočino, ki pride v poštev, denimo v vodo, mandljevo mleko ali naravni sok. To ni enako močno (posebej, če ni poleg naravnih nepredelanih maščob, ki pomagajo pri čiščenju morebitnega vnetja), a morda bo vseeno delovalo.

Za več razlag in receptov o naravni podpori ob boleznih s pomočjo preproste domače hrane, posebej čebeljih pridelkov, ti priporočam knjigo Domači med kot hrana in zdravilo.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.