Kako sem podprla bolna pljuča

Prazničnega decembra 2018 sem imela slabo izkušnjo z nekim kadilom. Bilo je zelo zoprno, toda kot že leta, sem se tudi tokrat varno samozdravila doma.

Moja pljuča so burno reagirala na dišeče kadilo. Izdelek je bil kvaliteten. Drugi niso zaznali nobene neprijetnosti in tudi sama sem teh stvari vajena. Pred to slabo izkušnjo nisem bila bolna, ne slabše odporna, niti v nizki energiji.


Pljuča se oglasijo

Neko nedeljo popoldan je v domači delovni sobi kadilo gorelo že 15 minut, ko me je začelo dušiti. Plitvo dihanje, zoprno pokašljevanje, upor pljuč … Sin je kadilo odstranil, toda četrt ure je bilo dovolj za nastanek težav, ki so postajale vse resnejše.

Po eni uri sem dojela, da diham le s kakšno tretjino pljuč. Hkrati sem postala utrujena, kmalu tudi izčrpana in bolna.

Še danes ne vem, kaj se je zgodilo. Možnosti so tri: Je kadilo vsebovalo neželene snovi? Je neko snov v kadilu, ki ni bila strupena, moje telo zavračalo? So pljuča s pomočjo kadilnih smol pričela  izločati odpadne snovi, ki so bile tam že prej, a zaprte kje v globini telesa? So se odprla neka tkiva in se želela očistiti ter povzročila simptome?

Kakor koli že, moja pljuča so bila v šoku. Dihala sem le plitvo. Vsak malo globlji vdih mi je sprožil suh dražeč kašelj. Neznosno. Postala sem razdražljiva. Motilo me je vse. Suha toplota ob kaminu se mi je zdela posebej težka. Vedela sem, da bom morala nekaj ukreniti.


Kaj sem naredila

Uporabila sem pristop, ki ga že leta poznam za podporo dihal. Naučila sem se ga, ko sem reševala dolgoletne kronične (večtedenske, včasih tudi večmesečne) napade laringitisa. Suh lajajoč kašelj me je spremljal od 18. leta. Nekoč ga nisem mogla umiriti ne podnevi ne ponoči.

Tedaj sem spoznala, da potrebujem veliko toplote, podporo z vročo prho ali parno kopel, nežno masažo ter hrano, zaradi katere preneham silovito kašljati in ki mi pomaga tvoriti več pretočne sluzi.


Prvih 24 ur

Prvo noč sem nekako prespala in upala na boljše počutje z jutrom. A niti za odtenek ni bilo bolje. Počutila sem se, kot da vse stoji. Telo je blokirano in ne odstranjuje strupov.

Ves dan sem izvajala podporo z napitki za vezavo strupov in ostala v postelji. Bilo je malenkost bolje. Pljuča me niso več tako pekla. Kljub temu je nekaj ležalo tam in mi onemogočalo normalno dihanje. Potrebovala sem hrano, ki mi bo pomagala tvoriti čistilno sluz. To je hrana, ki spodbudi sluznice v prebavilih in na pljučih, da začno bolje delati. Naučila sem se, da sluz redčiš z ostro hrano, kot je česen ali sveža česnova juha, redkev, ingver ali hren. Tvoriti več zdravilne sluzi pa ti pomaga hrana, ki vsebuje dovolj tekočin, mineralov in blagih naravnih maščob. Pomoč je mogoča tudi s hrano, ki vsebuje naravne sluzi, kot so surova ali mehko kuhana domača jajca, sok aloe vere, laneka ali chia semena in drugo.


Sproženje vročine

Pozno popoldne sem si naredila dolgo vročo kopel in kar v kopeli spila podporni napitek. Nato sem se dobro oblekla, zavila v posteljo, pokrila z dodatno debelo odejo in zaspala. Segrevanje telesa je bilo prelomno.

Prav čutila sem, kako je telo počasi dvignilo vročino. Razveselila sem se. Vedela sem, da mi je z vso podporo, predvsem pa s kopeljo, uspelo spodbuditi telo, da je začelo bolje delati! Simulirala sem si vročino in zdaj je vročino telo ustvarilo še samo. Stvari so se začele končno premikati …

Ponoči sem kuhala in se potila. Zjutraj sem bila veliko bolje. Kašelj je postal moker, saj je nastajala sluz, ki je ujela toksine in jih odnašala iz pljuč in iz telesa.


Izločanje

Drugi dan se je izločal zeleno-rumen gnoj. Kašelj me je občasno s suhostjo opozarjal, da rabim več podpre s hrano, ki tvori čistilno sluz.

Zanimivo, da sem pred nekaj dnevi v dar dobila sveže izkopano korenino hrena. O, to pa je močno! S tem lahko še spodbudim pljuča in laže zadiham. Poživilo me je. Hren sem si v omaki privoščila kar trikrat tisti dan. Vsako uživanje in vdihavanje hrena mi pomagalo spodbuditi proces izločanja.

V petih dneh se je sluz povsem očistila in lahko sem spet normalno dihala. Kašelj je sam izzvenel, ker je opravil svoje delo. Telo se je vrnilo v ravnovesje.


Diagnoza

Kako bi medicina diagnosticirala moj kašelj, oteženo dihanje, izločanje gnoja, ki je nastopilo po dveh dneh? Tega ne vem. Zdravil nisem pogrešala. Ni me bilo strah vročine, ker sem razumela, kaj se dogaja. Nisem jemala prehranskih dopolnil. Zadoščale so mi hrana in kopeli.

Seveda to ni za vse  situacije in vse ljudi. Nekateri potrebujejo zdravila. Toda tudi tedaj je prehranska podpora zelo pomembna.

Ljudje sprašujejo: Kaj narediti ob prehladu? Vnetju sinusov? Gripi? Pljučnici? Kako rešiti kronični kašelj? Če vas skrbi, boste zagotovo šli k zdravniki. Hrana ni vse, toda naravna hrana je v vseh primerih velika pomoč.


RECEPT

POMOČNIKA ZA REDČENJE ZBITE SLUZI

Za pokušino objavljam dva recepta, ki delujeta, kadar ima odrasli ali otrok veliko zbite neprehodne sluzi. Prvi recept je bolj za odrasle, drugi pa bolj za otroke. Toda ne uporabljaj ostre hrane, če zaznaš dražeč suh kašelj, sluzi pa ni skoraj nobene. Tedaj potrebuješ najprej več nežne mastne hrane in tekočine, kot so juhe ali surovo mleko, za tvorbo več zdravilne sluzi. 


HRENOVA OMAKA

  • 1 dl surove kisle smetane
  • 2 žlici naribane korenine hrena
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • četrt sveže naribanega jabolka
  • ščep morske soli
  • po želji trdo kuhano sesekljano jajce (ne zdravi in včasih oteži prebavo, nekaterim pa izboljša okus omake, da lahko pojedo več hrena)

SIRUP IZ ČRNE REDKVE IN NESEGRETEGA MEDU

Redkev izdolbi z nožem in žlico. V vdolbino daj nesegreti med (tekoč ali strjen, slednjega razrahljaj ali zmehčaj z žličko vode) ter pusti čez noč stati. Med iz redkve povleče zdravilne snovi in nastane sirup, ki ga uživaš večkrat na dan po žličkah.


Celoten protokol za podporo dihal je v e-knjigi SAMOZDRAVLJENJE DIHAL tukaj:

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.