Kako sem razstrupila svoja pljuča

Prazničnega decembra 2018 sem imela nepozabno izkušnjo z nekim kadilom. Bilo je zelo neprijetno, toda kot že večkrat, sem se iz tega veliko naučila o samozdravljenju.

Moja pljuča so burno reagirala na dišeče kadilo. Izdelek je bil kvaliteten, drugi niso zaznali nobene neprijetnosti in tudi sama sem teh stvari kar vajena, saj sem večkrat v prostorih, kjer se ob kadilih izvajajo kakšne meditacije ali duhovne urice. Pred to izkušnjo nisem bila ne bolna, ne slabše odporna, niti v nizki energiji.


Pljuča se uprejo

Neko nedeljo popoldan je v naši domači delovni sobi kadilo gorelo 15 minut, ko me je začelo dušiti. Plitvo dihanje, zoprno pokašljevanje, upor pljuč … Prosila sem sina, naj kadilo odstrani, kar je tudi storil, toda četrt ure je bilo dovolj za nastanek težav, ki so postajale resnejše.

Po eni uri sem si morala priznati, da občutek ni dober in da diham le s kakšno tretjino pljuč. Hkrati sem postala utrujena, kmalu tudi izčrpana in bolna.

Še danes ne vem, kako je prišlo tako iznenada. Morda je kadilo vsebovalo strupene snovi, ki so se mi usedle na pljuča, ker v resnici ni bilo kvalitetno? Morda je nekaj v kadilu sprožilo reakcijo in so moja pljuča pričela takoj izločati odpadne snovi, ki so bile že prej tam, a zaprte kje v globini telesa? Podobno kot naredijo virusi ali bakterije ob boleznih. Odprejo skladišča in pričnejo s čiščenjem. Vse, kar pride na plano, pa je dražeče, obremeni sistem in povzroča simptome.

Skratka, moja pljuča so bila v šoku. Dihala sem lahko le plitvo. Vsak malo globlji vdih mi je sprožil suh dražeč kašelj. Neznosno zoprno. Postala sem razdražljiva. Motilo me je vse, še suha toplota ob kaminu se mi je zdela neznosna.

Vedela sem, da bom morala nekaj ukreniti.


Kaj sem naredila

Uporabila sem protokol, ki ga že leta izvajam za podporo dihal. Naučila sem se ga skozi leta, predvsem ko sem imela kronične večtedenske in včasih tudi večmesečne napade laringitisa, suhega lajajočega kašlja, ki ga nisem mogla umiriti ne podnevi ne ponoči.

Tedaj sem spoznala, da potrebujem veliko toplote, podporo z vročo prho, kopeli, nežno masažo, pa seveda tudi hrano, zaradi katere preneham silovito kašljati in ki mi pomaga tvoriti več pretočne sluzi, da se je telo lahko očisti in pozdravi.

Protokol sem zapisala, opremila z razlagami, recepti in fotografijami, da ga lahko uporabi, kdor si želi naravnih načinov podpore.

Najdeš ga tu pod imenom Smozdravljenje dihal: Protokol za podporo z naravno hrano.


Prvih 24 ur

Prvo noč sem prespala in upala na boljše počutje, a niti za odtenek ni bilo bolje. Spet sem se počutila kot v časih laringitisa: vse stoji, nikamor se ne premika, telo je blokirano in ne odstranjuje strupov.

Nato sem ves dan izvajala podporo z napitki za odstranjevanje strupov in ostala v postelji. Počutila sem se malenkost bolje. Pljuča me niso več tako pekla. Kljub temu sem čutila, da nekaj leži v njih in mi onemogoča globoko dihanje. Potrebovala sem hrano, ki mi bo pomagala tvoriti čistilno sluz. To je hrana, ki spodbudi sluznice v prebavilih in pljučih, da začno bolje delati. Naučila sem se, da sluz redčiš z ostro hrano, kot je česen ali sveža česnova juha, redkev, ingver ali hren. Tvoriti pa jo pomagaš s hrano, ki vsebuje dovolj tekočin, mineralov in blagih naravnih maščob, kakršni sta na primer surovo maslo ali hladno iztisnjeno kokosovo olje. Pomagaš si lahko tudi s hrano, ki vsebuje naravne sluzi, kot so surova domača jajca, namočena lanena in chia semena.


Sproženje vročine

Pozno popoldne sem si naredila še dolgo vročo kopel in kar v kopeli spila še en podporni napitek. Nato sem se dobro oblekla, tudi v nogavice, zavila v posteljo, pokrila z dodatno debelo odejo in zaspala. To je bilo bistveno in prelomno.

Prav čutila sem, kako je telo dvignilo vročino. Razveselila sem se, kajti vedela sem, da mi je z vsem, predvsem pa s kopeljo, uspelo spodbuditi imunski sistem, da je začel delati! Odlično, simulirala sem vročino in zdaj jo je telo ustvarilo še samo. Stvari so se začele končno premikati …

Ponoči sem malo kuhala in se potila. Zjutraj je bilo veliko bolje. Kašelj je postal moker, ker je nastajala sluz, ki je nato ujela toksine in jih odnašala iz pljuč in iz telesa.


Izločanje

Drugi dan se je ves čas izločal zeleno-rumen gnoj. Kašelj me je občasno s suhostjo opozarjal, da rabim še več podpre s hrano, ki tvori čistilno sluz.

Nekaj dni prej sem na predavanju od udeleženke v dar dobila sveže izkopani korenini hrena. To je močno! Spomnila sem se, da bi lahko s tem še spodbudila pljuča in laže zadihala. Poživilo me je. Hren sem si v omaki privoščila trikrat tisti dan. Vsako uživanje ali že vdihavanje hrena mi pomagalo malce spodbuditi proces izločanja strupenih snovi.

V petih dneh se je sluz povsem očistila in lahko sem normalno dihala. Kašelj je sam izzvenel, ker je opravil svoje delo. 

Lahko sem spet uživala ob suhi toploti domačega kamina. Moje telo se je vrnilo v ravnovesje.


Diagnoza

Kako bi medicina diagnosticirala moj kašelj, možno vnetje v pljučih, izločanje gnoja, ki je nastopilo po dveh dneh, tega ne vem. Zdravil nisem pogrešala. Ni me bilo strah vročine, ker sem razumela, kaj se dogaja. Nisem jemala prehranskih dopolnil. Zadoščale so mi hrana in kopeli.

Tako ravnam že od leta 2003. Našla sem načine, ki delujejo dovolj dobro, da podprem mehanizme samozdravljenja in da se telo ozdravi samodejno.

Seveda to ne velja za vse situacije in vse ljudi. Nekateri potrebujejo tudi zdravila. Toda tudi tedaj je prehranska podpora dragocena, morda celo še bolj.

Ljudje me že leta sprašujejo: Kaj narediti ob prehladu? Vnetju sinusov? Gripi? Kako bi ukrepala ob pljučnici? Kako bi si pomagal kdo s kroničnim kašljem? Svetovala sem v vseh teh situacija in način podpore s prehrano je v vseh primerih tak, kot sem ga opisala v protokolu. Seveda pa je treba tak protokol vedno uporabiti individualno, glede na to, kaj je mogoče in kaj čutimo kot podporo.

Nedavno sem prehransko podporo predlagala družini otroka z oslovskim kašljem. Predlagala sem jim enak protokol, ki bi zmanjševal tveganje zapletov in olajšal ozdravitev. Otroka je zdravnik prej pregledal ter ga po testiranju napotil v domačo oskrbo. Doma je s prehransko podporo (dodali so ji visoke odmerke naravnega vitamina C) ozdravel brez zapletov.

Vsaka težja situacija potrebuje individualno presojo.  Če niste zelo vešči in če ne veste, kaj se dogaja, najbrž tudi posvet pri zdravniku.


Zapleti

Zakaj se pljučnice in gripe rade zapletejo? Moje mnenje je, da zato, ker ob boleznih pogosto ni prave podpore s hrano oziroma hranilno bogato protivnetno tekočino.

Če se želiš v čim večji meri podpirati s hrano in preizkusiti, kako deluje moj pristop, ti je na voljo v pregledni Eknjigi Smozdravljenje dihal: Protokol za podporo z naravno hrano.


RECEPT

POMOČNIKA ZA REDČENJE ZBITE SLUZI

Za pokušino objavljam dva recepta, ki delujeta, kadar ima odrasli ali otrok veliko zbite neprehodne sluzi (prvi recept je bolj za odrasle, drugi pa bolj za otroke). Toda ne uporabi ostre hrane, če zaznaš dražeč suh kašelj, sluzi pa nima nobene. Tedaj potrebuješ najprej več sluzi. 


HRENOVA OMAKA

  • 1 dl surove kisle smetane
  • 2 žlici naribane korenine hrena
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • četrt sveže naribanega jabolka
  • ščep morske soli
  • po želji trdo kuhano sesekljano jajce (ne zdravi in včasih oteži prebavo, nekaterim pa izboljša okus omake, da lahko pojedo več hrena)

SIRUP IZ ČRNE REDKVE IN NESEGRETEGA MEDU

Redkev izdolbi z nožem in žlico. V vdolbino daj nesegreti med (tekoč ali strjen, slednjega razrahljaj ali zmehčaj z žličko vode) ter pusti čez noč stati. Med iz redkve povleče zdravilne snovi in nastane sirup, ki ga uživaš večkrat na dan po žličkah.


Podiraj se dobro s protokolom za dihala

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.