O hormonskih motilcih

hormoni hormonski motilci Nov 05, 2021

Gotovo vsak od nas pozna koga, ki ima zdravstvene težave povezane s hormoni. Hormoni so signalne molekule, zgrajene iz holesterola, ki nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in uravnavajo vse procese v našem telesu.

Bolezni in stanja, povezana s hormonskim neravnovesjem, so sladkorna bolezen, težave s ščitnico, sindrom policističnih jajčnikov, endometrioza, težave s plodnostjo, kronična utrujenost, nespečnost in drugo ... 


Kaj so hormonski motilci?

Ni naključje, da pojavnost zgoraj naštetih težav strmo narašča. Eden od vzrokov (nikakor ne edini) so hormonski motilci. To so molekule, ki za razliko od nam lastnih hormonov nastajajo zunaj telesa. Lahko so sintetični, torej umetno pridobljeni ali naravni. 

Kako pridejo v nas?

V naše telo hormonski motilci pridejo na veliko različnih načinov. Lahko pridejo preko kože, lahko jih vdihnemo, pojemo ali popijemo.

Kaj naredijo v telesu?

Ko vstopijo v naše telo se vežejo na receptorje, ki so namenjeni našim lastnim hormonom, ali pa delujejo podobno kot naši lastni hormoni in posledično porušijo precizno hormonsko ravnovesje, ki ga potrebujemo za zdravo in harmonično življenje.


Izogibaj se teh motilcev

Največ hormonskih motilcev najdemo v naftnih derivatih, ki so sestavni del kozmetike, in v plastiki.

1. PARABENI

Parabeni so najbolj znani hormonski motilci, ki jih najdemo v šamponih, kremah, milih, ličilih... Pogosti so tudi v otroški kozmetiki. Imajo vlogo konzervansa.

P2yhv16tmm3jvaaavyq9 depositphotos 6922290 l


2. POLIETILEN GLIKOL (PEG) DERIVATI

Najpogostejši PEG derivat je natrijev lavreat sulfat (SLS, SLES). To je sestavina v otroških šamponih, ki ob stiku z očmi ne povzročajo solzenja.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


3. FORMALDEHID

Tudi formaldehid se uporablja kot konzervans v kozmetični industriji. Poleg tega, da je hormonski motilec, draži sluznice in povzroča alergije.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


4. PARFUMI IN DIŠAVE

Parfumi in dišave, tako v samostojni obliki, kot sestavina ostalih kozmetičnih preparatov, lahko zelo negativno vplivajo na naš hormonski sistem. Tudi zato, ker z vdihanjem, preko pljuč, pridejo naravnost v naš krvni obtok.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


5. KREME ZA SONČENJE

Kemični UV filtri v kremah za sončenje kot so oksibenzon, avobenzon, oktinoksat, oktisalat, homosalat in oktokrilen so zelo škodljivi motilci za nas in za okolje.

Dqlaltrwrbegis7uc4ln depositphotos 478233328 l


6. FLOUR

Ta najbolj kontroverzna sestavina klasičnih zobnih past tudi spada med hormonske motilce. Fluor v nekaterih državah dodajajo v javne vodovode.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


 7. FTALATI IN BISFENOL A (BPA)

Dve toksični kemikaliji, ki sta pogosto dodani plastiki, se izločata ob višjih temperaturah in s staranjem plastike. Ftalati se nahajajo tudi v kozmetiki pod imenom parfum, BPA pa v notranjih premazih konzerv.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


8. DIOKSIN

Dioksin je stranski produkt barvanja papirja in blaga ter beljenja bombaža.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


9. PERFLORIRANE SPOJINE (PFC)

Najbolj znana perflorirana spojina je teflon, iz katerega so premazi proti prijemanju, na posodi. Ob segrevanju nastajajo toksični hlapi, ki jih najprej vdihujemo, nato pa še pojemo. PFC je tudi sestavni del nepremočljivih plasti na oblačilih.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


10. SINTETIČNI HORMONI V HRANI

Pri industrijski reji živali se za optimizacijo pogosto uporabljajo sintetični hormoni, ki se potem v mesu, mleku ali jajcih znajdejo na našem krožniku.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


11. FITOESTROGENI

So estrogenu podobne substance, ki jih najdemo v soji, lanu, hmelju, kavi, ginsengu, sezamu, grškem senu, alf-alfi... Lahko pa so tudi na žitih kot izloček nekaterih plesni.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


12. PESTICIDI, ŠKROPIVA, LAKI, TEŽKE KOVINE...

Hormonski motilci so tudi raznovrstna škropiva, pesticidi, herbicidi, insekticidi, laki, težke kovine (še posebej živo srebro in svinec)...

Naš seznam bi se lahko še kar nadaljeval in nadaljeval. 


Kaj lahko storimo?

Škodljive snovi, ki imajo negativen vpliv na naš hormonski sistem in s tem na vse vidike življenja, najdemo praktično povsod okrog nas, vendar pa se jim lahko, z nekaj znanja, pozornosti in previdnosti vsaj do določene mere izognemo.

Tukaj je zbranih nekaj predlogov kako.

  • Izbirajte certificirano ekološko kozmetiko, s čim manj sestavinami. Vzemite si čas in preberite deklaracijo pred nakupom izdelka.
  • Namesto parfuma raje posezite po kapljici eteričnega olja (ki ga raztopite v naravni maščobi) ali hidrolatu.
  • Če uporabljate kreme za sončenje, izberite takšne z mehanskim UV filtrom kot je cinkov oksid.
  • Posegajte po naravnih zobnih pastah brez dodanih fluoridov.
  • Pijačo za na pot si nalijte v steklenico.
  • Hrane ne shranjujte v plastičnih posodah in jo čimprej po nakupu razpakirajte iz plastične embalaže.
  • Bodite pozorni od kod prihajajo vaša oblačila, predvsem pa jih pred prvo uporabo vedno operite.
  • Izogibajte se uporabi kuhinjske posode iz umetnih spojin.
  • Če se le da, izbirajte hrano preverjenega, lokalnega izvora.
  • Hrano z visoko vsebnostjo fitoestrogenov uživajte v zmernih količinah in iz ekološke pridelave.

P2yhv16tmm3jvaaavyq9 depositphotos 6922290 l

Upam , da ste med zbranimi informacijami našli kaj uporabnega, kaj kar boste lahko vključili v svoje vsakdanje prakse in s tem naredili še korak na poti k boljšemu zdravju.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.