Reci stop hormonskim motilcem

hormoni hormonski motilci Nov 05, 2021

Gotovo vsak pozna koga, ki ima zdravstvene težave, povezane s hormoni. Hormoni so signalne molekule, zgrajene pretežno iz holesterola, ki nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem in urejajo vse procese v našem telesu.

Bolezni in stanja, povezana s hormonskim neravnovesjem, so sladkorna bolezen, težave s ščitnico, sindrom policističnih jajčnikov, endometrioza, težave s plodnostjo, kronična utrujenost, nespečnost, prekomerna teža in drugo ... 


Kaj so hormonski motilci?

Ni naključje, da pojavnost zgoraj naštetih težav strmo narašča. Eden od vzrokov (nikakor ne edini) so hormonski motilci. To so molekule, ki za razliko od nam lastnih hormonov nastajajo zunaj telesa. Lahko so sintetični, torej umetno pridobljeni ali naravni. 

Kako pridejo v nas?

Na veliko različnih načinov. Lahko pridejo preko kože, lahko jih vdihnemo, pojemo ali popijemo.

Kaj naredijo v telesu?

Ko vstopijo v telo, se vežejo na receptorje, ki so namenjeni našim lastnim hormonom, ali pa delujejo podobno kot naši lastni hormoni in posledično porušijo precizno hormonsko ravnovesje, ki ga potrebujemo za zdravo in harmonično življenje.


Izogibaj se teh motilcev

Največ hormonskih motilcev najdemo v naftnih derivatih, ki so sestavni del kozmetike, in v plastiki.

1. PARABENI

Parabeni so najbolj znani hormonski motilci, ki jih najdemo v šamponih, kremah, milih, ličilih... Pogosti so tudi v otroški kozmetiki. Imajo vlogo konzervansa.

P2yhv16tmm3jvaaavyq9 depositphotos 6922290 l


2. POLIETILEN GLIKOL (PEG) DERIVATI

Najpogostejši PEG derivat je natrijev lavreat sulfat (SLS, SLES). To je sestavina v otroških šamponih, ki ob stiku z očmi ne povzročajo solzenja.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


3. FORMALDEHID

Tudi formaldehid se uporablja kot konzervans v kozmetični industriji. Poleg tega, da je hormonski motilec, draži sluznice in povzroča alergije.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


4. PARFUMI IN DIŠAVE

Parfumi in dišave, tako samostojno kot sestavina drugih kozmetičnih preparatih, lahko zelo negativno vplivajo na hormonski sistem. Tudi zato, ker z vdihanjem, preko pljuč, pridejo naravnost v krvni obtok.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


5. KREME ZA SONČENJE

Kemični UV filtri v kremah za sončenje kot so oksibenzon, avobenzon, oktinoksat, oktisalat, homosalat in oktokrilen so zelo močno in škodljivi motilci za človeka in za okolje.

Dqlaltrwrbegis7uc4ln depositphotos 478233328 l


6. FLOUR

Ta najbolj kontroverzna sestavina klasičnih zobnih past spada med hormonske motilce. Fluor v nekaterih državah dodajajo v javne vodovode.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


 7. FTALATI IN BISFENOL A (BPA)

Dve toksični kemikaliji, ki sta pogosto dodani plastiki, se izločata ob višjih temperaturah in s staranjem plastike. Ftalati se nahajajo tudi v kozmetiki pod imenom parfum, BPA pa v notranjih premazih konzerv.

Gxrvmhvrpycml3saef7d depositphotos 272219878 l


8. DIOKSIN

Dioksin je stranski produkt barvanja papirja in blaga ter beljenja bombaža.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


9. PERFLORIRANE SPOJINE (PFC)

Najbolj znana perflorirana spojina je teflon, iz katerega so premazi proti prijemanju, na posodi. Ob segrevanju nastajajo teflonski toksični hlapi, ki jih najprej vdihujemo, nato pa še pojemo. PFC je tudi sestavni del nepremočljivih plasti na oblačilih.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


10. SINTETIČNI HORMONI V HRANI

Pri industrijski reji živali se za optimizacijo pogosto uporabljajo sintetični hormoni, ki se potem v mesu, mleku ali jajcih znajdejo na našem krožniku.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


11. FITOESTROGENI

So estrogenu podobne substance, ki jih najdemo v soji, lanu, hmelju, kavi, ginsengu, sezamu, grškem senu, alf-alfi... Lahko so tudi na žitih kot izloček nekaterih plesni.

Uyoz4olnsxmt8ckreann depositphotos 43140599 l


12. PESTICIDI, ŠKROPIVA, LAKI, TEŽKE KOVINE...

Hormonski motilci so raznovrstna škropiva, pesticidi, herbicidi, insekticidi, laki, težke kovine (posebej živo srebro in svinec) ...

Naš seznam bi se lahko še kar nadaljeval in nadaljeval. 


Kaj lahko storimo?

Škodljive snovi, ki imajo negativen vpliv na hormonski sistem in na vse vidike življenja, najdemo praktično povsod. Toda z nekaj znanja, pozornosti in previdnosti se jih lahko vsaj do določene mere zagotovo modro izognemo.

Preveri predloge, kako to narediti:

  • Izbiraj certificirano ekološko kozmetiko, s čim manj sestavinami. Vzemi si čas in ob prvem nakupu preberi deklaracijo izdelka.
  • Namesto parfuma raje posezi po kapljici eteričnega olja (ki ga raztopiš v naravni maščobi) ali hidrolatu.
  • Če uporabljaš kreme za sončenje, izberi takšne z mehanskim UV filtrom (kot je cinkov oksid).
  • Posegaj po naravnih zobnih pastah brez dodanih fluoridov.
  • Pijačo za na pot si nalij v steklenico.
  • Hrane ne shranjuj v plastičnih posodah in jo čimprej po nakupu razpakiraj iz plastične embalaže.
  • Pozor! Od kod prihajajo tvoja oblačila? Predvsem jih pred prvo uporabo vedno operi.
  • Izogibaj se uporabi kuhinjske posode iz umetnih spojin. Najboljše je keramika in steklo.
  • Če se le da, izbiraj hrano preverjenega, lokalnega izvora.
  • Hrano z visoko vsebnostjo fitoestrogenov uživaj zmerno in iz ekološke pridelave.

P2yhv16tmm3jvaaavyq9 depositphotos 6922290 l

Te modrosti že leta vključujem v svoje življenje in s tem ohranjam boljše zdravje.

Posebej pomladi in poleti, ko so telesni pretoki najmočnejši in žleze bolj dejavne, zelo pazim tudi glede kozmetike. Na kožo v glavnem dajem, kar lahko jem - z izjemo nekaj ličil.

Kako pa potem prebrodim poletje brez sončnih krem? Spoznala sem, kako podpreti kožo brez njih in kako obenem polniti zaloge vitamina D brez uporabe prehranskih dopolnil. 

Če želiš hitro, brez dolgotrajnega raziskovanja (ker sem to opravila že jaz) imeti te informacije pri sebi, ti priporočam eknjigo OGNJEVARNI VODIČ ZA SONČENJE. Odpri tukaj.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.