Čudoviti svet domačih sladoledov

sladoled May 03, 2020

Danes so sladoledi večinoma narejeni iz mlečnega prahu in sladkorja ali cenenih glukoznih ter fruktoznih sirupov. Mleko v njih je pasterizirano ali sterilizirano. Vonji, okusi in struktura sladoledov, mlečnih in nemlčenih, pa so običajno produkt dolge vrste kemičnih dodatkov. To zagotovo ni podpora zdravju.

Toda sladoledi so nekaj najboljšega in posebej poleti se jim težko upiramo! Je sploh kakšna rešitev, da bi jedli sladoled in hkrati podpirali svoje zdravje?

Seveda. Kako pa so sladolede delali nekoč, ko ni bilo škodljivih sirupov in kemičnih industrijskih dodatkov?


Od sadnih zmrzlin do mlečnih okusov

Doma lahko naredite veliko različnih mlečnih sladoledov in zmrzlin, ki ne vsebujejo mleka, ampak sadje. Priljubljene so 100% sadne zmrzline in sorbeti. Sadne zmrzline in sorbete pripravimo s preprostim pasiranjem zmrznjenega sadja, za kar je mogoče uporabiti kar polžasti ožemalnik. Blindirana reža za ta namen je ponavadi že priložena ožemalniku, ko ga kupite.

Za okusen mlečni sladoled, z gladko strukturo in brez kristalov, pa potrebujete električni aparat, ki sladoledno maso med zamrzovanjem počasi in vztrajno meša.


Osnova je vaniljin mlečni sladoled, zato predstavljam najprej tega. 

V mešalniku pripravi sladoledno maso iz surove smetane (laže je dobiti kislo kot sladko; kisla je primernejša za sadne okuse, sladka za vaniljo in čokolado).

Dodaj eno do dve surovi jajci in 4 do 5 žlic nesegretega medu (naj bo cvetlični, lipov, timijanov ali akacijev, saj grenke vrste medu nekoliko pokvarijo okus).

Maso poskusi, biti mora malo presladka, saj se sladek okus v zmrznjeni jedi izgubi.

Dodaj dve noževi konici črnega prahu burbonske vanilje in vnovič premešaj. Maso nalij v aparat/mešalnik za sladoled. Ker je sladoled ob koncu mešanja običajno še premehak, ga za par ur dodatno zamrzni.


Kako tvoriš druge okuse?

V osnovni sladoled dodaj po želji:

  • zdrobljene orehe ali lešnike
  • koščke naribane črne čokolade
  • jagodičevje
  • sesekljano meto (dobro se prilega jagodam)
  • sesekljano meliso, pehtran in drugo

Pred serviranjem lahko dodaš fino mleti lešnikov posip, naribano presno čokolado, polivko iz čokolade in surovega masla, ki ju prej stopiš v vodni kopeli …

Borovničev, malinov ali jagodni mlečni sladoled so odlični iz kisle smetane.

Jagode, posebej čvrste, nareži na tanke in majhne rezine, lahko jih sesekljaš ali premešamo v mešalniku, da delno spustijo sok, oddajo barvo in več okusa.

Če so borovnice sveže in čvrste, jih prav tako nekoliko pretlačiš, da oddajo nekaj soka, sicer jih utegne stroj za sladoled pustiti na celem, kar ni tako prijetno.

Če je sadje vzeto iz zamrzovalnika, naj se odtali, šele nato z njim delaš maso za sladoled. Premešaš torej surovo kislo smetano, surovi jajci in nesegreti med ter sadje, ki je spustilo tekočino.

Maso vstaviš v sladoledni mešalnik, dodaš sestavine po želji in okrasiš.


MOJ RECEPT ZA STRACCIATELLO

  • 500-600 g surove sladke (ali kisle) smetane
  • 2 surovi jajci
  • 4 do 5 žlic nesegretega medu
  • pol žličke praha črne vanilje
  • 100 g naribane črne čokolade

Si na začetku svoje prvinske poti?

Se želiš naučiti še drugih prvinskih praks? 

Iščeš še več informacij, kako svoj jedilnik obogatiti s hrano, ki dvigne moč samozdravljenja?

Če je odgovor da, potem je ta posnet mini tečaj, Prvinski premik - 10 smernic, točno to, kar potrebuješ. Klikni na spodnjo sliko, da zveš še več.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.