Zakaj jem hrano, bogato s cinkom

cink okus voh živci Oct 07, 2021

Cink je element, o katerem se veliko govori v povezavi z zdravljenjem težjih potekov virusnih bolezni in zdravjem živčnega sistema. Pogosto ga omenjajo tako uradni medicinski viri, predvsem pa alternativni viri informacij o zdravju in zdravljenju.

Kaj je cink, zakaj olajša potek mnogih bolezni, posebej živčnih in virusnih, ter kje ga lahko dobimo največ v hrani?


Kaj dela v telesu?

Naloga cinka v telesu ni samo v imunskem odzivu. Ta kovinski mineral ima številne pomembne naloge.

Vlogo igra v vsaj 300 encimskih procesih v organizmu, pomaga pri celjenju ran, pri rasti, izgradnji beljakovin in obnovi tkiv, hkrati ima pomembno funkcijo pri metabolizmu in, zanimivo, je nujen element tudi za zaznavo vonja in okusa. Cink je nenazadnje tudi element plodnosti, apetita, zdravja kože, las ter oči in še bi lahko naštevala...

9gjodt1ur4a4r3zee6hv 9ffa53ac 67f8 41bf b20d 737f422d724e


Zakaj izgubljate vonj in okus?

Poglejmo vlogo cinka pri dobrem zaznavanju vonja in okusa, še posebej v povezavi s svetovno zdravstveno situacijo okoli korona-viroze.

Čistilni proces telesa, ki mu rečemo bolezen, porablja velike količine cinka. Posledica pomanjkanja cinka pa je dolgotrajna izguba vonja in okusa, tudi še dolgo po tem, ko nosna sluznica ni več zatečena in obložena s toksično sluzjo. Do tega pride, ko je bolezen močna ali če se ob prebolevanju in tudi po preboleli bolezni slabše ali neučinkovito podpiramo.

Ne gre torej za to, da korona-viroze uničijo voh in okus. Gre za to, da nismo imeli dovolj ključnih mineralov, kakršen je cink, ko smo bolezen prebolevali, zato nam določeni čuti ne morejo optimalno delovati. Ali se voh in okus kmalu povrneta, je spet odvisno od dobre prehranske podpore, stresa, ki ga je bolezen pustila, in znanja o obnovi.

Verjetno je prav zaradi številnih nalog cinka v telesu narava poskrbela za obilje tega ključnega elementa v naši hrani.


Kje najdemo cink v hrani

Največ ga je v živilih živalskega izvora.

1. OSTRIGE IN MORSKA HRANA

Daleč najboljši vir cinka so ostrige - po naročilu se jih brez težav dobi v ribarnicah.

Upload image placeholder

Tudi vse vrste rakov in drugih školjk so bogate s tem elementom.


2. RDEČE MESO IN JAJCA

Rdeče meso ga ima v izobilju – govedina, teletina, svinjina, jagnjetina...

Mbrryuaesaedcmmbcck9 depositphotos 292538388 l 2015

Jajčni rumenjaki pa so poleg ključnih vitaminov, ki so topni v maščobah, in pomagajo pri prebolevanju vseh bolezni, bogati tudi s cinkom.

 Riqiin6qqgizkto52w31 depositphotos 142035486 l 2015


 3. MLEKO IN MLEČNI IZDELKI 

Mleko in mlečni izdelki

Mlečni kefir iz surovega mleka je izvrsten vir cinka, vendar z njim ne pretiravamo, če ga nismo navajeni, saj je izredno močan probiotik, ki nevajeno prebavo hitro vrže iz tira ...

Mbrryuaesaedcmmbcck9 depositphotos 292538388 l 2015


4. KONOPLJINA SEMENA 

Za dobro preskrbljenost s cinkom poskrbite tudi, če se prehranjujete pretežno ali izključno z rastlinsko hrano.

Semena konoplje so na vrhu rastlinskega seznama hrane z vsebnostjo cinka, kar je še en pokazatelj vsestranske uporabnosti te svete rastline.

Riqiin6qqgizkto52w31 depositphotos 142035486 l 2015


5. GOBE

Gobe, predvsem šitake, so v tej dobri družbi. Gobe so za ljudi, ki iščejo rastlinske vire prehrane, dobre tudi za obnovo po bolezni, saj vsebujejo obilo beljakovin. V fazi prebolevanja nujno potrebujemo kvalitetne beljakovine in naravne maščobe, ne le en sam mineral, kakršen je cink.

Mbrryuaesaedcmmbcck9 depositphotos 292538388 l 2015


6. BUČE IN BUČNA SEMENA 

Poleg bučnih semen je izvrsten, a slabo poznan vir cinka, sveže stisnjeni sok ali smuti iz buč in bučk. Buče si seveda lahko pripravite na razne načine, tudi na hitro popečene ali sveže naribane v kakšno jed - naj bodo čim manj obdelane.

Mbrryuaesaedcmmbcck9 depositphotos 292538388 l 2015


7. STROČNICE 

Veliko cinka je tudi v grahu, leči, čičeriki, fižolu, vendar je za absorbcijo le-tega potrebno namakanje ali kaljenje stročnic, sicer je zaradi zaviralcev mineralov v stročnicah biorazpoložljivost njihovih mineralov dokaj nizka.

Riqiin6qqgizkto52w31 depositphotos 142035486 l 2015


8. OREŠČKI IN SEMENA 

oreščkih in semenih so zaloge tega pomembnega elementa. Najdemo ga v arašidih (ki so v resnici stročnica, ne orešček) in v indijskih oreščkih, pa tudi v lanenem semenu, že omenjenih bučnicah, v sezamu, sončničnih in lubeničnih semenih (če jih vaši otroci izbrskajo iz lubenice in puščajo na krožniku, lahko ta semena celo posušite in si iz njih pripravite čaj).
 Upload image placeholder

Upam, da ste dobili kakšno dobro idejo, kako se skozi sezono gripe in prehladov oskrbeti z dovolj cinka, da boste lahko polno uživali v bogatih okusih in vonjih prvinske hrane.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.