Kako si pomagam ob pikih in ožigih?

Ko pogovor nanese na prvo pomoč ob pikih žuželk ali ožigih meduz, ugotovim, na koliko načinov si ljudje lajšamo bolečino, oteklino, rdečino in srbež. Če malo pretiravam, bi rekla, da ima vsaka družina svoj način soočanja s to nadlogo. Se pa rado zgodi, da nam prav vsi ukrepi prve pomoči v krizni situaciji izpuhtijo iz glave. Zato sem zbrala naravne in preizkušene rešitve, ki se jih lahko poslužiš po bližnjem srečanju z jezno oziroma ogroženo žuželko ali meduzo. 


1. TOPLOTA

Snovi, ki jih živali uporabljajo za obrambo, so beljakovinske substance, ki so v izvorni obliki obstojne do temperature 42°C. Segrevanje prizadetega mesta na to temperaturo strup razgradi in posledice so po navadi veliko bolj blage kot sicer.

Paziti pa je treba, da namesto pika ne pridelamo opekline (sploh če mesto segrevamo komu drugemu). Mesto lahko segrejete tako, da ga položite na skodelico, v katero ste nalili vročo vodo (nikar ne dajajte roke ali noge v vrelo vodo) ali poleti na od sonca razgret kamen ali drugo površino. Še to: metoda je učinkovita le neposredno po piku ali ožigu.


2. JABOLČNI KIS

Jabolčni kis, je odličen pripomoček v primeru pika. Naj bi bil sicer bistveno bolj učinkovit pri pikih os kot čebel (tam naj bi bilo bolj smiselno aplicirati na mesto pika bazično snov - na primer sodo bikarbono). Na vsak način pa kis, nanešen lokalno na mesto pika ali popit, raztopljen v vodi z medom, pospeši limfni obtok in omogoči telesu hitrejši umik toksičnih snovi. Na mesto pika kis namažemo ali popršimo kar nerazredčen (če koža ni poškodovana). Odlični so tudi topli kisovi obkladki. Kis je tudi najboljši blažilec srbečice, ki se rada pojavi kakšen dan ali dva po piku.


3. MAŠČOBE

Nasičene, nepredelane, naravne maščobe imajo močne vezi za toksine v koži. Če jih obilno in pogosto vtiramo na mesto pika ali ožiga, lahko zelo olajšajo simptome. Najhitreje in najgloblje v kožo prehaja surovo maslo, dobro pa se obnesejo tudi karitejevo, mangovo in kakavovo maslo, kokosovo olje... Vsa naj bodo v nerafinirani obliki.


4. ČEBULA IN ČESEN

Dober učinek na pike in ožige meduz ima tudi sok sveže čebule ali česna. Rezine čebule ali česna s povojem ali trakom pritrdimo na mesto ožiga in pustimo delovati nekaj časa. Ko se rezina izsuši, zamenjamo. 


5. URIN

Nekoliko bolj kontroverzna, vendar preizkušeno učinkovita metoda za lajšanje predvsem ožigov meduz, je mazanje z urinom po mestu ožiga ali urinov obkladek. Vsekakor je to ljudsko zdravilo vedno pri roki.


Naj ti katera od zgoraj navedenih rešitev olajša soočanje s posledicami pikov ali ožigov, ki so pogosti spremljevalci poletnih in jesenskih dni v naravi. 

Če pa iščeš učinkovite rešitve samozdravljenja na vseh področjih prehrane, zdravja in življenja, je tu mini sistem PRVINSKI PREMIK 10 smernic.

To so preproste spremembe, ki sem jih odločno naredila pred leti. Ne zato, ker bi jih želela, ampak, ker so me v ta korak prisilile bolezni. Ta znanja pravkar v praksi spoznavajo mnogi člani skupnosti samozdravljenja. Delamo brez diet ali radikalnih sprememb, iz ljubezni do sebe.

Tukaj preveri mini tečaj PRVINSKI PREMIK 10 SMERNIC.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.