Je jabolčni kis res zdravilo za viruse?

jabolčni kis probiotiki Feb 03, 2021

Se vam zdi smešno, da bi bil jabolčni kis, ki velja za starodavno domače zdravilo, odlična podpora ob boleznih, posebej virusnih?

Imate povsem drugačen pogled na to, kaj smemo razumeti pod besedo »zdravilo«?

Po teoriji mikrobov, ki je na Zahodu prevladujoč pogled na zdravje minulih dvesto let, ni smiselno, da bi s kisom lahko ubijali in odstranjevali »patogene mikrobe«.

Toda če na zdravljenje bolezni ne gledate zgolj kot na pristop ubijanja mikrobov, pač pa vidite proces širše, bolj celostno (kot na to gledajo tradicionalne medicine), zadeve dobijo drugačno in smiselno razlago.


Kako deluje?

Jabolčni kis je lahko na prvi pogled nemočen, ker je vendarle »samo« hrana, toda po drugi strani odlično opravlja vsaj 4 naloge hkrati:

1. NALOGA: POHITRI PRESNOVO

Ker pomembno pospeši vse prebavne procese, predvsem razgradnjo sladkorjev, telo bistveno hitreje in z manj truda tvori potrebno energijo, kar je še posebej ob bolezni velika prednost. 

2. NALOGA: IZBOLJŠA PROBIOTIČNO FLORO

Kot naravno fermentirano in probiotično bogato živilo popravi ravnovesje črevesne flore in s tem dvigne imunsko moč – po mojih izkušnjah to nalogo opravlja bistveno bolje kot prehranska dopolnila.

3. NALOGA: POHITRI IZLOČANJE STRUPOV

Če ob virusnem procesu telo podpremo, da hitreje odstranjuje strupene in odpadne snovi,  je to dragocena razlika med težjim in lažjim potekom, včasih celo med bolnico in varnim zdravljenjem doma. 

4. NALOGA: DVIGA VNOS VITAMINA C

Kot vsa fermentirana naravna hrana jabolčni kis vsebuje obilo vitamina C, bistveno več kot jabolko samo, ter bolje razpoložljive minerale in nove encime, ki olajšajo prebolevanje vsake bolezni.


Se je smiselno podpirati s hrano?

Zamislite si zdaj, da imate bodisi navaden prehlad bodi virusno pljučnico.

Se vam zdijo zgornje 4 točke pomembne za lažje prebolevanje?

Bi v svojo prehrano ali napitke ob bolezni vključili nekaj, kar zmore dobro opravljati vse štiri naloge hkrati?

Zame je jabolčni kis zato sestavni del podporne prehrane ob vseh boleznih in eden od ključnih koščkov celostnega pristopa, ki ga uporabljam resno že dve desetletji.


S kakšnimi rezultati?

Nekoč nisem verjela, da lahko s hrano sploh kaj zdravim. Ta trditev se mi je zdela neumna. Toda življenje me je prisililo v samopomoč. Pri ranah na prebavilih mi ni nič pomagalo. Predpisali so mi le močne protibolečinske tablete. Čez nekaj let sem se naučila uporabljati močna živila namesto močnih tablet. Med njimi je bil jabolčni kis. S tem sem dobila nepogrešljivega pomočnika, da se lahko zdaj že 18 let ob boleznih zdravim doma, brez zdravil ali prehranskih dopolnil.

Ne pričakujte, da bo katera koli hrana izničila virusni proces ali napadla mikrobe ter kar naenkrat ustavila bolezen. Tako hrana pač ne deluje.

Lahko pa deluje posredno, tako da poveča pretoke in odstranjevanje strupenih snovi ter prečisti organizem.

Da jabolčni kis to zmore, so vedeli zdravniki in zdravilci skozi stoletja.

V 18. in 19. stoletju so ga denimo uporabljali, kadar so obiskovali bolnike s škrlatinko, davico ali črnimi kozami. O tem piše več starih medicinskih virov (navajam nekaj primerov iz knjige zdravnice Suzanne Humphries):

G. Oliphant, dr. med., iz Toronta v Kanadi, je leta 1877 pisal o »zdravilnem kisu« v času epidemije črnih koz. Tako bolnim kot izpostavljenim je predpisoval dve žlici po zajtrku in zvečer 14 dni zapored. Navedel je, da so le redki ljudje ob tovrstnem ravnanju dobili omenjeno bolezen.

Dr. C. F. Howe iz Kansasa v ZDA je v viru iz leta 1899 predstavljen kot zdravnik in okrajni zdravstveni uradnik, ki jabolčni kis svetuje izpostavljenim zdravstvenim delavcem kot preventivo pred okužbo s črnimi kozami. Priporoča vsaj eno žlico štirikrat na dan v pol skodelice vode za odrasle in nekoliko manj za otroke.

Leto 1901 postreže s citatom J. P. MacLean, PhD.: »Vsak, ki je bil izpostavljen virusu črnih koz in bo vzel dve ali tri žlice čistega jabolčnega kisa trikrat ali štirikrat na dan, se mu ni treba bati črnih koz.«

Leta 1902 pa je dr. G. W. Harvey zapisal, da sta jabolčnik in jabolčni kis znana po tem, da vsebujeta profilaktične in kurativne lastnosti. »Iz osebne izkušnje vem, da je kis antidot strupenemu izločku bakterije davice. Vanj imam tako veliko zaupanje, da ga uporabljam v vseh primerih in do zdaj še nisem izgubil nobenega bolnika.«

Šokantne izjave za današnje čase?

Danes smo vajeni »zmag nad mikrobi« s farmacevtskimi zdravili. Bolezenski proces pa velja v modernih glavah za ločen proces od prehrane in njenih vplivov na telo.

So bili torej nekdanji zdravniki nekakšni reveži brez pravega znanja, ki so vzeli, kar so tedaj pač imeli? Ali pa so morda razumeli telo drugače, bolj celostno in ga dobro podpirali?


Jabolčni ali vinski?

Ob izgubljanju starih prehranskih znanj danes le malo ljudi (vključno z zdravniki in zdravilci) še pozna razlike med vrstami kisa v prehranski podpori ob boleznih. Toda razlika je zelo velika.

Norman W. Walker, zdravilec prejšnjega stoletja, ki je dočakal 99 let, v svoji legendarni knjigi Sveži zelenjavni in sadni sokovi, razloži razliko med jabolčnim kisom in vinskim kisom. Jabolčna kislina je blagodejna pomoč, medtem ko za beli destilirani in vinski kis to ne velja. Beli kis za vlaganje z visokim deležem ocetne kisline, kot poudarja Walker, škoduje organizmu, saj uničuje rdeče krvničke in povzroča slabokrvnost, upočasni prebavo in ovira pravilno vsrkanje hranil. Vinski kis vsebuje manj, a še vedno precej ocetne kisline, »ki povzroča trdenje jeter, čir na dvanajstniku in drugod v prebavnih organih.«


Kako uporabljam jabolčni kis?

Uporabljam ga vsak dan, tudi ko sem zdrava. Še posebej pa ga vključujem v hrano in napitke ob boleznih:

  1. Vsakodnevno v solatah (skupaj z morsko soljo in hladno iztisnjenimi olji, npr. olivno, orehovo, bučno)
  2. Vsak dan v vsaj enem napitku za podporo prečiščenja telesa (1 žlička domačega jabolčnega kisa na 1 dl vode ali druge tekočine; če je močan, lahko manj; otroci naj kisa ne čutijo preveč, zato dodajte še nesegreti med; odrasli dodajte toliko kisa, kot se vam zdi še osvežilno in neagresivno za grlo ali želodec)
  3. Za prečiščenje prek kože v tople 30-minutne kopeli: dodajte 1dl kisa v prijetno toplo kopel, v kateri sta lahko tudi morska sol ali glina (toplota podpira dihala, sol doda minerale, glina doda minerale in vleče toksine iz kože ter pohitri zdravljenje, kis dodatno nežno razstruplja prek kože); po kopeli se toplo oblecite in pojdite v posteljo)
  4. Povečan odmerek ob glavobolu ali vnetem grlu (v napitek dodam toliko jabolčnega kisa, da rahlo zapeče v grlu, nato sledi občutek pomiritve, olajšanja bolečine, kadar je odmerek ravno pravšnji; pijem po požirkih; npr. limonada z nesegretim medom in kisom)
  5. Povečan odmerek ob prebolevanju korona virusa – 4-krat na dan 1 žlica v 3 dl napitka, lahko tudi več, odvisno, kako močan je vaš jabolčni kis.

Kje kupiti pravi jabolčni kis?

Poiščite ga na kakšni kmetiji ali na lokalni tržnici.

Najboljši je domač, nepasteriziran in nefiltriran, v katerem lahko plava malo kisove matice (sluzi).

Izognite se kisa, ki so mu dodani razni aditivi, npr. žveplo in druge snovi.

Če imate na voljo domača jabolka, ga lahko z nekaj prakse izdelate tudi sami.

Ali lahko s kisom pretiravate?

Da.

Nekateri ljudje so nagnjeni k pretiravanju, ker razmišljajo po logiki "čudežne tabletke" in mislijo, da so odkrili Sveti gral. Ne razumejo, da je pri samozdravljenju vsaka podpora majhen, a ključen delček celote. Treba je razumeti, kaj telo z neko podporo naredi.

Z vsakim kisom si lahko v visokih koncentracijah preveč požgete grlo ali preobremenite sluznico grla ter želodca.

Dojenčki ga zagotovo ne potrebujejo.

Primeren je za otroke po prvem letu v zelo majhni količini, na primer ena ali dve kapljici v vodi, juhi ali pijači.

Kis ne ustreza ljudem, ki imajo resne težave z želodčno sluznico. Najprej je treba z drugo prehransko podporo sluznico obnoviti.

Preizkusite nekaj kapljic jabolčnega kisa v kozarcu vode in opazujte, ali kis prenašate.

Jabolčni kis torej ni čudežni napoj.

Zame je nepogrešljiva naravna podpora in delček širše prehranske podpore, brez katerega bi v domači oskrbi veliko teže prebolevala bolezni.


DVA RECEPT ZA PODPORNI NAPITEK Z JABOLČNIM KISOM

LIMONADA ZA LIMFO

Vzemite katerekoli agrume in iz njih iztisnite sveži sok. Dodajte vodo in po okusu nesegreti med. Dodajte 1 žličko jabolčnega kisa na 1 dl tekočine (lahko več ali manj, če je kis zelo šibek ali zelo močan). Ta preprost napitek pohitri limfni obtok in pospeši premikanje strupov proti izločalom. Pomiri tudi slabost zaradi kopičenja toksinov. Pijete ga lahko večkrat na dan.

Za 3 dl napitka                                                                   

  • sveže iztisnjen sok cele limone ali pomaranče
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica nesegretega medu
  • (mineralna) voda

 

POLETNI HIDRACIJSKI ZMEŠANČEK

Za 1 liter napitka

  • sveže iztisnjen sok 1 limone ali limete
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 surova kumara
  • 1 kos lubenice
  • 1 surov paradižnik
  • 0,5 dl surove sirotke (opcijsko)
  • 2 vršička rožmarina

Ta zmešanček je poln elektrolitov in encimov. Pomaga zadržati tekočino in hranila v celicah. Rdeči surovi sadeži so močno protivnetni in čistilni. S kumaro povečate magnezij. S surovo sirotko in jabolčnim kisom dodajate probiotike. Jabolčni kis dvigne prebavno moč ter pohitri izločanje odpadkov. Rožmarin dodatno spodbudi prekrvavitev, čiščenje prek kože in umirjanje bakterijskih in virusnih procesov. Ob bolezni si naredite večjo količino, shranite v manjše kozarčke v hladilnik. Napolnite jih do vrha, da je v kozarčku čim manj zraka. Nato pa pijte večkrat na dan.


Jabolčni kis pa seveda ni edini košček v sestavljanki zdravja. Več o drugih sestavnih delih iz domače kuhinje, vrta in sadovnjaka najdete v knjigi Hrana za zdravje družine.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.