Ali in kako prehrana rešuje hemeroide?

hemeroidi maščobe Jul 20, 2021

Hemeroidi so boleče ali poškodovane žile v zadnjem delu črevesja ali na danki. Gre za popuščanje, mlahavost žil, in so znak, da prebavila niso dovolj pretočna. V črevesju je običajno preveč suhosti in pretočnost je slaba. Morda vnašate v telo veliko vlaknin, a premalo vode ali, kar je še posebej značilno, premalo kvalitetnih nepredelanih maščob.   

Ko želite črevesju dati več maščob, morate upoštevati dve modrosti. 

Prva: Naredite to počasi, postopoma. Tako prebavilom in jetrom pomagate, da se prilagodijo. Če naredite spremembo prehitro, vam zna biti slabo.

Druga: Ob maščobah ne jejte veliko ogljikovih hidratov, kot so sladkor, kruh, krompir, testenine, cmoki, peciva in druge močnate jedi.

Prožnih žil, namaščenega pretočnega črevesja, zdrave prebavne sluznice in mirne prebave pa ne moremo imeti le tako, da naredimo eno »čudežno« stvar. V našem modernem svetu je narobe veliko stvari, zato več majhnih korakov prinese boljši rezultat kot en velik »zlati nasvet«.


7 nasvetov za naravno odpravljanje hemeroidov

 

1. IZOGIBAJTE SE LEPLJIVE, ZELO SLANE IN OSTRE HRANE 

Za večjo  pretočnost črevesja umikamo hrano, ki blokira telesne pretoke. Prebavo ovira lepljiva hrana, predvsem kuhana žita, obilo krompirja, izdelki iz bele moke. Izločite to hrano za tri dni in opazujte, kako manj lepljivo bo verjetno vaše blato.

Tudi siri, skuta, suho sadje, suhe mesnine in druga suha in zelo slana hrana so problem v tej situaciji. Sol namreč suši prebavila, suha neslana hrana pa nase prav tako veže veliko vode in blokira pretočnost v prebavilih.

Dobro se je izogibati tudi popra, gorčice, čilija, hrena, ingverja in ostale ostre hrane, saj ta pogosto poslabša kronične hemeroide. 


2. ELEKTROLITSKI NARAVNI NAPITKI

Ko se zjutraj zbudiš, naj bo prva stvar, jutranji napitek, ki ni kava. Naj bo mlačna voda, voda z eno žlico nesegretega medu ali v vodo zamešamo eno do dve veliki žlici nesegretega medu, žličko domačega jabolčnega kisa in ožamemo en citrus.  Pri težavah s hemeroidi moramo poskrbeti, da bo črevesje zares dobro hidrirano, zato si tak napitek pripravimo tudi večkrat v dnevu.

 

3. PRESNA HRANA

Velikokrat je prisotna zakisanost zaradi preveč slabo prebavljenega mesa, industrijskega mleka ali presežka kuhanih žit. V tem primeru presna hrana dobro alkalizira črevesje. Lahko jeste sadje, zelenjavo, sveže sočene zelenjavne sokove, solate in drugo. Več o hrani, ki dobro alkalizira naše telo lahko preberete v 2. poglavju knjige Hrana za zdravje družine.

 

4. GIBANJE, NE SEDENJE

Pri težavah s hemeroidi je zelo pomembno, da človek čim manj sedi. Hemeroidi se namreč pogosto pojavijo zaradi preveč sedenja - nepretočnosti. Včasih je dobro čepeti, se gibati, delati raztezne vaje, ob bolečinah pa je dobrodejno tudi ležanje v topli kopeli ali nežne masaže.

 

5. MAZANJE OD ZUNAJ IN ZNOTRAJ

Za blažitev bolečin in postopno reševanje hemeroidov nekaterim ljudem pomaga kroglica ali svečka iz navadnega masla ali nerafiniranega karitejevega masla, ki jo prej zamrznemo v zamrzovalniku. Vstavimo jo v zadnjik. Lahko uporabimo mini vložek kot zaščito pred morebitnim iztekanjem. Po svečki je treba nekaj časa ležati, da se maslo vsrka in ne izteče.

Če vas ne boli preveč, je blagodejno tudi natiranje predela z blago raztopino vode in domačega jabolčnega kisa. To delajte eno minuto, nato počakajte eno minuto in nujno nanesite nerafinirano maščobo. Hemeroide tako hranite od znotraj (s hrano za pretočnost črevesja in maščobami v hrani) in od zunaj (mažete večkrat na dan, da je koža ves čas prožna in se laže zdravi).


 

6. LIMFATIČNE KOPELI

Kot učinkovite so se večkrat izkazale tople kopeli, v katere dodamo glino, epsom sol ali 2 dl domačega jabolčnega kisa. Toplota v kopeli in dodatki povlečejo bremena in pomagajo telesu ozdraviti vnete in poškodovane žile.

Včasih ob dolgih kopelih iz hemeroida, ki je zelo napredoval v ognojek, lahko začne iztekati gnoj. Posebej če na to mesto izvajate blag pritisk. Bolečina v tem primeru običajno vsaj delno popusti.


 

7. PRUČKA V KOPALNICI

Hemerodi se lahko poslabšajo od preveč pritiskanja pri izločanju blata. Za bolj pravilen, ergonomski položaj, ki vedno omogoča lažje izločanje (tudi če nimate hemeroidov!) priporočam, da si ob stranišču omislite visoko pručko. Skoraj tako visoka naj bo kot straniščna školjka. Postavite jo pod noge, da bodo stopala in kolena ob izločanju visoko. Tako blato bistveno lažje iztisnete, kot če so noge na tleh – narava nas ni naredila za takšno odvajanje, kot ga omogoča moderna straniščna školjka, ker sedimo visoko, med tem ko so noge spuščene na tleh.


Celostno zdravje je pri meni posledica veliko majhnih sprememb, ki sem jih naredila v življenju skozi leta na ravni telesa in duše. Posamične nasvete sem bila primorana povezovati, saj ena sama stvar nikdar ni bila odrešilna. Če potrebujete več razumevanja o celostnih premikih, začnite s knjigo Samozdravljenje s hrano, kjer opišem svojo zgodbo in sistem samopomoči, ki temelji na povsem drugačnem razumevanju, kot ga o zdravju prejemamo v sodobni družbi.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.