Zajedalci: prijatelji ali sovražniki?

Tokratni zapis namenjamo temi, ob kateri marsikoga kar zmrazi. Veliko ljudi se parazitov zelo boji ali pa jim je vsaj neprijetno ob misli nanje. Moja somentorica Ksenija pravi: Tudi meni za trenutek padla megla na oči, ko je hči pred časom iz stranišča kričala: "Mami, črvička sem našla!"

Vendar je z zajedalci podobno kot z ostalimi stvarmi - več znanja in informacij kot imamo, manj se bojimo. Razumevanje vzrokov in mehanizmov delovanja, pa je v tem primeru še posebej pomembno, zato vam tokrat ponujamo kratko razlago o nalogi notranjih (predvsem črevesnih) zajedalcev in nekaj naravnih rešitev za to, da se ne bodo preveč razraščali v vašem telesu.


Prijatelji? Sovražniki?

Zagotovo vas ne želim prepričevati, da morate s paraziti, v kolikor se srečate z njimi, vzpostaviti prijateljski odnos in se jih veseliti. Prav tako pa ni treba, da jih vidimo kot sovražnika, ki se ga je treba za vsako ceno in z vsemi sredstvi znebiti.

Pomembno je, da se zavedamo tega dejstva: Paraziti v telesu opravljajo svojo nalogo in naše telo jim je dovolilo delovanje na nekem mestu v telesu zato, ker je tam zanje praviloma neko delo.


Če nimajo dela, se ne bodo pojavili

Mogoče je najboljša primerjava, da opravljajo delo smetarjev. Odstranjujejo zelo toksične snovi iz našega telesa, ki jih naše telo brez njihove pomoči ni zmožno samo odstraniti. In počnejo s čim manjšim sistemskim vplivom na organizem.

Katera bremena so tista, s katerimi se paraziti hranijo? To so lahko toksične snovi iz hrane in vode, težke ali lahke kovine, neprebavljena hrana ... Izločki parazitov so za naše telo veliko manj strupeni kot pa tisto, kar paraziti zaužijejo oziroma čistijo iz telesa.

Ljudje s hudimi kožnimi, nevrološkimi, avtoimunskimi in drugimi kroničnimi obolenji imajo na bioresonančni ali kaki drugi diagnostiki pogosto postavljeno diagnozo "infestacije z zajedalci".

Če vemo, da se koža vključi v proces izločanja, ko je črevo preobremenjeno in ne zmore več vsega samo, in da so kronična obolenja po navadi znak hude obremenjenosti organizma s strupi, to ni nobeno presenečenje. Pa je v tem primeru odstranitev parazitov za vsako ceno smiselna? Bo tako ravnanje telesu pomagalo ali ga bo dodatno obremenilo?


Premirje

Če nam zajedalci ne povzročajo težav in nimamo bolezenskih znakov, je verjetno najbolj modro, da telesu pomagamo s podpornimi ukrepi, ki pospešujejo pretok limfe in pomagajo ohranjati optimalno gibljivost črevesja in na tak način zmanjšujemo potrebo po prekomerni razraščenosti pomagalskih "patogenih" organizmov.

Limfo in prebavo spodbujamo z več jutranje tekočine, alkalizacijsko (presno) hrano, redno in zmerno telesno aktivnostjo, suhim ali mokrim krtačenjem telesa, limfno masažo ...

Nujno je, da v čim večji meri umaknemo hrano, ki nas dodatno obremenjuje (industrijski sladkor, moka in močnate jedi, posebej bela moka, rafinirana olja, pasterizirano in sterilizirano mleko, druga procesirana živila, ...).

Vključimo dovolj surovih nepredelanih maščob, posebej nasičenih (npr. surovo maslo, surov jajčni rumenjak, nerafinirano kokosovo olje, avokado), ki imajo izjemno dobro sposobnost vezave strupenih snovi nase in zdravijo črevesno sluznico.


Kadar gre zares

Seveda pa včasih niti najboljša podpora ni dovolj in moramo poseči po bolj specifičnih ukrepih. Tega se odločno lotimo, če opažamo simptome prekomernega razraščanja črevesnih smetarjev.

Nekateri znaki, ki nas na to opozorijo so: razdražljivost, utrujenost, nespečnost, kolobarji pod očmi, bolečine v želodcu, izguba telesne teže, zelo zmanjšan ali povečan apetit, srbečica v zadnjiku, prekomerno izločanje zajedalcev v blatu, slabokrvnost, ...

Tole je seznam hrane, ki nam v takih primerih lahko pomaga v boju proti zajedalcem.


Hrana, ki močno ovira razmnoževanje zajedalcev

1. PAPAJA

Papaja vsebuje encim papain, ki poškoduje beljakovinsko ovojnico zajedalcev in jih s tem uniči. Največ papaina je v steblih in listih, precej pa tudi v manj zrelih plodovih papaje. Če se le da izbirajmo ekološke, gensko nespremenjene sadeže. Dodajmo še opozorilo, da so papajina semena primerna za uživanje le, če so dobro posušena, nikakor pa ne sveža.

Encimsko bogata s podobnim učinkom kot papaja sta tudi ananas (sploh stržen v sredi sadeža) in limeta.


2. KLINČKI

Klinčki vsebujejo eugenol, ki je ena najmočnejših protimikrobnih snovi v naravi. Poleg bakterij uničuje tudi jajčeca in ličinke parazitov. Iz klinčkov si lahko pripravimo čaj ali pa jih zmeljemo in dodajamo hrani.


3. ČESEN

Česen je vsestransko učinkovita, enostavno dostopna rastlina, ki je izredno učinkovita v boju proti večini vrst črevesnih zajedalcev. Za najboljši učinek je treba česnove stroke streti. Lahko si pripravimo tudi česnovo (surovo) mleko.

Podobno delovanje imajo tudi čebula, čemaž in drobnjak.


4. BUČNA SEMENA 

Bučnice vsebujejo naravno maščobo kurkurbitin, ki uniči jajčeca parazitov in paralizira ličinke in odrasle črve, ki padejo iz črevesne stene in se izločijo z blatom. Za učinek je treba pojesti vsaj eno pest bučnih semen naenkrat. 


5. KORENČKOV SOK

Korenčkov sok je bogat z eteričnimi olji, ki ugodno vplivajo na črevesno sluznico, pomagajo pri boljši prekrvavitvi želodca in črevesja, hkrati pa odganjajo parazite. Priporočljivo ga je uporabljati tudi v kombinaciji z ostalimi pripravki s tega seznama.


6. KURKUMA IN INGVER

Obe eksotični koreninici in prah iz njiju sta lahko odlična pomoč v boju proti prekomerno razraščenim parazitom. Imata protimikrobne lastnosti in spodbujata nastanek želodčne kisline, ki uničuje nepovabljene goste v našem črevesju. 


7. NESEGRETI MED

Tudi nesegreti med je izredno bogat z encimi, ki poškodujejo površino parazitov, hkrati pa vsebuje vodikov peroksid, ki je vsestransko naravno razkužilo. Takšen med vsebuje tudi antioksidante ter številne druge koristne sestavine, ki bodo ne samo pregnale zajedalce, ampak tudi pomagale pri regeneraciji in zdravju črevesja. Več o nesegretem medu tukaj. 


Naj vam teh nekaj iztočnic prinese razmislek o tem, zakaj imamo parazite. Pripravki pa naj vam v kriznih trenutkih dajejo potrebno samozavest, da se tudi doma da marsikaj narediti. Izkušnja članov in članic mojih skupin je takšna, da je zaradi parazitov le redko treba na zdravila, kajti tudi naravne učinkovine v hrani, zeliščih in začimbah so močna podpora in pomoč. Če želite izvedeti več o mojih praksah samozdravljenja, pa začnite tukaj z mini tečajem Prvinski premik.


 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.