Pomladni detoks: Zakaj ne, kako da?

razstrupljanje Feb 23, 2021

Ali veš, da pljuča odstranijo več toksinov kot kateri koli drug organ v telesu?

Pljuča so ključ do razstrupljanja!

Vsak globok vdih je močna spodbuda tvojemu telesu, ki takoj aktivira limfo in bistveno poveča pretočnost. Zato je mirno, poglobljeno dihanje, posebej v čisti naravi, prvi in najboljši ukrep za premikanje telesne "kanalizacije" in varno razstrupljanje. To posebej velja ob prehodu iz zime v pomlad.


Kaj pa jetra?

Ali niso jetra organ razstrupljanja, ki bi ga morali vsako pomlad prečistiti?

Tega ne počnem.

Jetra so vodja procesa odstranjevanja strupov. 

Toda s provociranjem jeter se ne moreš pravilno in učinkovito prečistiti. Dosežeš lahko celo nasprotno, večjo obremenitev telesa.

Glavni organ izločanja strupov niso jetra! To so:

  • pljuča (izločanje skozi dih)
  • koža (potenje)
  • črevesje (blato)
  • izločala (urin)
  • ušesni kanali (maslo)
  • oči (solze),
  • pri ženskah tudi maternica (menstrualna kri)

Kako veš, kaj potrebuješ

Vprašaj se teh 5 stvari:

  • Ali se dovolj potim?
  • Ali imam pretočno črevesje in odvajam vsaj enkrat na dan brez težav?
  • Ali imam dovolj prožno telo in sklepe?
  • Ali v sebi čutim dovolj toplote?
  • Ali sem prost/a kroničnih bolezni?

Če je odgovor "DA" na vseh 5 vprašanj, lahko spodbujaš razstrupljanje jeter (pripravi se, da bo morda neprijetno).

Če pa odgovor ni "DA" na vseh 5 vprašanj, ti svetujem, da razstrupljanja nikoli ne začenjaš s provociranjem jeter, ampak se osredotočiš izključno na pretok limfe. Limfa je tvoja telesna kanalizacija. 

Veliko preveč odpadkov je že v medcelični tekočini. Limfa je gosta, zastala in premalo pretočna. Zato je zadnja stvar, ki jo počni, detoks jeter ali globok celični detoks, npr. z algami, glino, močnimi zelišči. S tem slabo pretočno ali zastalo limfo v nekaj urah preplaviš še z več toksini. Najbolj blaga posledica bodo močni glavoboli in utrujenost. Pogosto pa pride tudi do simptomov, ki so lahko nevarni za organe in živčni sistem. 


Razstrupi se zdaj?

Vsak se uči iz svojih napak. A ker ni treba, da bi človek ponovil čisto vse napake tega sveta in si marsikatero travmatično početje lahko kdaj tudi prihrani, bo to za koga morda dobrodošlo sporočilo.

Nikomur, ki ne odgovori pritrdilno na vsa gornja vprašanja, resnično ne priporočam nenadnih provokacijskih protokolov.

Ne moreš pritisniti na gum v telesu in se razstrupiti. Po možnosti v dveh ali treh tednih.

Kdor ima šibko črevesje ali živčevje, ali ga precej rado zebe, ali nima ravnovesnega hormonskega sistema, ali nima dovolj mineralov (torej je imel dlje časa slabo hrano), si s sprožanjem takih in drugačnih čistilnih kur (npr. z močnimi zelišči, algami, glino, zeolitom, zelenimi sokovi, pa tudi s postom brez izkušenj ali ustreznega vodenja) praviloma naredi škodo na zdravju.

Detoks je zame zadnji, ne prvi korak samozdravljenja. Prvi korak je pomagati črevesju, da postane močno, stabilno, zdravo. Drugi korak je pretočnost limfe.

To je delo skozi mesece, včasih leta, ki se doseže postopoma in s prehrano. 


Kaj gre sploh lahko narobe

Zaradi nenadnih skokov v razstrupljanje vsako pomlad srečujem ljudi, ki so zaradi napačnih nasvetov resno zboleli.

In potem rečejo: "Glina ni ok, zaradi gline sem zbolela! Pa toliko sem slišala o njej, kako je to super." Kako in zakaj iti v nenadno intenzivno kuro glinenega detoksa, razmišlja človek običajno šele takrat, ko se "zgodi" večji izbruh toksinov, torej bolezen. 

Ali rečejo: "Po enem vikendu zelenih sokov se je stanje moje ščitnice drastično poslabšalo. Sploh ne razumem, kako je to mogoče, saj se moram vendar razstrupiti, da bom lahko bolj zdrava." Predvsem ženske imamo včasih težavo razumeti, da zelene koncentrirane klorofilne snovi niso ravno blaga reč. Sploh za prvo pomladno aktiviranje organov so lahko pravi šok. Ne brez posledic.

Ali rečejo: "Čemaž je grozen. Po jemanju tinkture čemaža se mi je koža noro poslabšala. Nikoli več se ne dotaknem čemaža." In ne upoštevajo razlike med močnimi pripravki in rastlino kot začimbo v hrani.

Ali rečejo: "Delal sem detox jeter z grenko soljo in oljem. Povozilo me je. Oslabela mi je koncentracija, nisem mogel spati, bil sem živčen in ves čas sem imel meglo v glavi. Sploh se nisem sestavil do poletja." To pogosto delajo tako moški kot ženske. In pozabijo, da bi lahko delali te stvari nežneje do sebe.


Kaj je nežno prečiščenje

Menim, da so za spodbujanje zmernega pomladnega prečiščevanja veliko primernejši nasveti tisti, ki spodbujajo limfo:

  • Pomladno sonce

  •  Gibanje in globoko dihanje s celimi pljuči

  • Limfatične kopeli za hitrejše obtoke

  • Zgodnje divje rastline na jedilniku: regrat, čemaž, mladi česen, mlade koprive, šparglji idr. 

  • Predvsem pa ob prehodu v pomlad z jedilnika umaknite zimsko hrano z veliko škrobno-maščobnih kombinacij!


RECEPT: DOMAČ PESTO IZ ČEMAŽA

Zgodnje divje zelene rastline so dobrodošle za spodbujanje delovanja jeter in nežno prečiščevanje, kadar se hkrati tudi več gibamo in naše telo postaja toplejše in bolj pretočno. 

Z recepti, kot je ta, obogatim svoj jedilnik, da telo na nežen način, z majhno spodbudo, pohitri izločanje odpadkov. Uživajte zmerne količine, saj gre za močno zel.

Sestavine:

100 g listov čemaža                                                

2 dl kvalitetnega olivnega olja

50 g pinjol (lahko tudi orehov ali mandljev)

50 g naribanega staranega surovega sira

1/2 žličke morske soli

Pesto iz čemaža lahko dodate solati, juhi ali uporabite kot omako ali namaz.


Želiš več takšnega sistematičnega in praktičnega znanja o samozdravljenju s hrano in naravo? Preberi knjigo Samozdravljenje s hrano.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.